Palestinski reperi tuže Netanyahua za krađu pjesme

Spot Likuda, objavljen tokom vikenda, šalje poruku da će od glasanja za ljevicu koristi imati grupa ISIL (EPA)

Palestinski reperi zaprijetili su da će pokrenuti sudski proces protiv konzervativne partije Likud, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, jer koristi njihovu pjesmu u kampanji za izbore, zakazane za mart, kako bi upozorila na opasnost od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kontroverzni novi spot Likuda, objavljen tokom vikenda, šalje poruku da će od glasanja za ljevicu koristi imati ISIL, javlja Tanjug.

U spotu dva glumca, koji igraju pripadnike ISIL-a, stoje na kamionetu noseći crne zastave grupe ISIL-a, koja je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka.

Osuda neodgovorne saradnje

Kamionet staje pored automobila koji vozi Izraelac i jedan ISIL-ovac pita: “Koji put vodi u Jerusalem, brate?”.

“Skreni ulijevo”, odgovara vožač i kamionet odlazi, dok jedan glumac puca u zrak iz automatske puške.

Dva slogana se potom pojavljuju na ekranu: “Ljevica će se predati terorizmu” i “To je: mi ili oni, postoji samo Likud, samo Netanyahu”.

U pozadini su čuje muzika iz hip hop pesme Ghorbah (Izgnanstvo) palestinske grupe “Torabyeh” iz Amana.

Grupa “Torabyeh” je osudila nedogovorenu “umjetničku” saradnju s izraelskom partijom, ocijenivši da je to “izborna propaganda, u kojoj se napada cionistička ljevica”, prenio je AFP.

“Oštro osuđujemo i odbacujemo to grubo kršenje prava na intelektualnu svojinu i iskrivljavanje reputacije ‘Torabyeha'”, navela je grupa na svom Facebook nalogu te da korištenje njene pesme u tom kontekstu “upliće grupu ‘Torabyeh’ u ozbiljne optužbe za terorizam i savezništvo s ISIL-om, čime se dovode u opasnost životi njenih članova”.

Grupa je naglasila da odbacuje “sve forme saradnje s cionistickim neprijateljem” i najavila da će “preduzeti sve neophodne pravne akcije protiv odgovornih”.

Kritike izraelske ljevice

Likud nije odmah odgovorio na ovu prijetnju, ali je spot izazvao kritike izraelske ljevice – Cionističke unije, koja je optužila Netanyahua za “kolosalne” sigurnosne propuste.

Cionistička unija, koju su u decembru formirali izraelska Laburistička partija i partija lijevog centra Hatnua, osudile su spot i posebno Netenyahua za taj propust.

“On je oslobodio teroriste s krvlju na njihovim rukama i ojačao Hamas, za vrijeme njegovog mandata je Iran postao država koja je došla na nuklearni prag”, navedeno je u saopćenju.

Sigrunost će biti ključno pitanje na prijevremenim općim izborima u Izraelu 17. marta.

Izbori su zakazani nakon raspada Netanyahuove vladajuće koalicije.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tijesna između Likuda i Cionističke unije, ali također i da su mnogi glasači neopredijeljeni.

Izvor: Agencije