Palma i dalje tvrdi da Brnabić nije njegova premijerka

'Neću glasati za Anu Brnabić', ponovio je Dragan Marković Palma (Reuters)

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ostaje pri stavu da “Ana Brnabić nije njegov premijer” i tvrdi da koalicija sa Socijalističkom partijom Srbije time nije dovedena u pitanje.

“Neću glasati za”, ponovio je Marković za Tanjug.

Na pitanje je li koalicija sa SPS-om u pitanju odgovorio je: “Nije. Imam dobre odnose.”

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić ranije je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, rekao da s predstavnicima Jedinstvene Srbije još nije razgovarao o podršci mandatarki za sastav vlade.

Jednoglasna podrška SNS-a

Govoreći o tome znači li to da Jedinstvena Srbija ne daje podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću time što neće glasati za Anu Brnabić, Dačić smatra da “nije takav nivo njihove odluke”.

“Mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je mandatar i ko će biti premijer. Ovde su u pitanju mnogo dublji i u osnovi temeljitiji politički odnosi nego što je samo to pitanje, tako da svakako i to treba imati u vidu – da je reč o predlogu Aleksandra Vučića i da to nije pitanje samo Ana Brnabić”, ocijenio je Dačić.

Treba, smatra on, naći rješenje tako da koalicija ostane zajedno i očuva se politička stabilnost u Srbiji.

U međuvremenu su parlamentarni zastupnici s liste Srpske napredne stranke jednoglasno podržali Vučićevu odluku da buduća premijerka Srbije bude Ana Brnabić.

Potpredsjednica SNS-a Marija Obradović najavila je da će stranka do četvrtka provjeriti ima li 128 glasova podrške za Brnabić.

“U Skupštini Srbije do kraja ove nedelje krećemo sa raspravom o formiranju Vlade Srbije. To je veoma ozbiljan posao i veoma odgovorno pristupamo tome”, rekla je Maja Obradović.

Novi izbori nisu isključeni

Potvrdila je i kako su se zastupnici SNS-a “izjašnjavali lično” i da su “imali različite stavove”.

“Mnogi nisu bili oduševljeni predlogom za mandatara, ali su odlučili da joj poklone poverenje zbog Vučića. Mnogi, takođe, nisu bili za veće učešće SPS-a u vladi, kako je to predložio predsednik Srbije i lider stranke”, rekla je Obradović.

Nije isključila mogućnost da se ne osigura podrška Ani Brnabić i ide na nove izbore, ali je istaknula da je za to “mala verovatnoća”.

Izvor: Agencije