Palmer: SAD neće slijepo prihvatiti dogovor Srbije i Kosova

Plamer rekao da bi SAD volio da nova vlada Kosova bude formirana što je prije moguće (Arhiva)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer izjavio je da američka administracija u vezi s dijalogom Srbije i Kosova “nema crvenih linija”, ali i da Washington “neće slijepo prihvatiti bilo koji sporazum koji dvije strane postignu”.

On je za prištinski list Koha Ditore iznio tvrdnju da SAD želi da Beograd i Priština postignu “multidimenzionalni” dogovor, koji će, osim političkog aspekta, uključivati i pitanja sigurnosti, privrede, trgovine, kulture i imovine.

Prema Palmeru, bilo bi “pogrešno vjerovati da će konačni sporazum sadržatavati samo moguću korekciju granica ili razmjenu teritorija”, prenosi Tanjug.

“Rekli smo liderima obje strane da nemamo ‘crvenih linija’ i ne odbacujemo bilo koju temu za razgovor strana u dijalogu. Ali, to ne znači da ćemo slijepo prihvatiti to što bi sporazum mogao sadržavati. Želimo da strane pregovorima dođu do najboljeg mogućeg sporazuma, stave ga na sto i mi ćemo ga razmotriti”, rekao je Palmer.

Odgovarajući mehanizmi odobravanja

On je naveo da “samo zato što dvojica predsjednika postignu sporazum, to ne znači da će biti primijenjen” i da “predsjednici moraju osigurati da sporazum prođe odgovarajuće mehanizme za odobravanje”.

“I ja sam siguran da će biti učešća parlamenata obje zemlje”, poručio je Palmer.

Navodi se da je, upitan o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, Palmer kazao da “proces treba ići na spor, transparentan i obazriv način” i da će ga “SAD podržati”.

“Bit će to nekoliko godina dug proces, na način kako su se vlade Kosova i SAD-a dogovorile”, naveo je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Izvor: Agencije