Pametni telefoni ‘umiru’ za pet godina

Smartphone bi trebao zamijeniti uređaj s vještačkom inteligencijom (Getty Images)

Potrošači očekuju da će pametni telefoni uskoro, preciznije za pet godina, nestati, pokazuje istraživanje koje je proveo Ericsson, prenose austrijski mediji.

Era smartphonea mogla bi biti okončana za pet godina, a pretpostavka je da će potom dominirati potpuno drugačiji elektronski uređaji.

Ericsson polazi od toga da će pametne telefone zamijeniti uređaji koji će ljudi nositi na sebi i koji će raspolagati “vještačkom inteligencijom”.

Polazi se od toga da će to biti uređaji koji će djelomično zamijeniti nastavnike, ljekare, finansijske savjetnike i slično, a neće se, kao sada pametni telefoni, koristiti samo za pretragu interneta.

“Pametni telefon u ruci nije baš praktičan, primjera radi, prilikom vožnje, ali i u mnogim drugim situacijama. Zbog toga svaki drugi potrošač smatra da će pametni telefoni za pet godina pripadati prošlosti”, rezimirala je Rebecka Cedering Angstrom rezultate istraživanja koje je provela kompanija Ericsson.

Trodimenzionalna primjena

Pet godina je kratak period, ali kako ističe, stvari se danas brže mijenjaju i realiziraju od ideje do masovne produkcije.

Ericsson ne zna kako će tehnologija izgledati poslije pametnih telefona, ali pretpostavlja da će se raditi na trodimenzionalnoj primjeni.

“Potrošači bi, naprimjer, mogli nove cipele virtualno probati i vidjeti kako im stoje”, navela je Cedering Angstrom.

Priznala je da mnogi trendovi sada djeluju futuristički, ali je velika želja potrošača za novim interaktivnim paradigmama.

Ericsson očekuje da će se u skorije vrijeme pojaviti nove kategorije proizvoda i da će cijela industrija biti transformirana kako bi se prilagodila tom razvoju.

Izvor: Agencije