Panama: Pretreseni uredi Mossack Fonsecae

Policija je ranije objavila da traga za dokumentacijom kojom bi utvrdila da je kompanija korištena za ilegalne radnje (EPA)

Panamske vlasti su pretresle urede pravne kompanije Mossack Fonseca, tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima, objavila je vlast u saopćenju.

Kompanija sa sjedištem u Panami je u središtu afere nazvane Dosje Panama, koja je osramotila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja preko off-shore firmi radi izbjegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamska policija već je ranije objavila da traga za dokumentacijom kojom bi utvrdila da je kompanija korištena za moguće ilegalne radnje.

Kompanija je optužena za prevaru i izbjegavanje poreza.

Policijska vozila su okružila zgradu u kojoj je sjedište kompanije i tim pod vodstvom tužitelja Javiera Caravalla, specijaliziranog za organizirani kriminal i pranje novca, počeo je pretres.

Kompanija bez reakcije

Kompanija Mossack Fonseca, specijalizirana za osnivanje off-shore kompanija, nije odgovarala na upite.

Ranije je jedan od osnivača kompanije Ramon Fonseca kazao kako Mossack Fonseca nije prekršila nikakve zakone, niti je uništila dokumentaciju te da su sve njene aktivnosti zakonite.

Vlade širom svijeta počele su istraživati moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz posjeda kompanija koji obuhvataju period od proteklih 40 godina.

Dokumenti ukazuju na poslovanje mnogih poznatih osoba, uključujući prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodica britanskog i pakistanskog premijera, kineskog predsjednika Xia Jinpinga i predsjednika Ukrajine.

Izvor: Agencije