Panama usvaja međunarodne standarde za porez

Dokumenti su pokazali kako su bogati pojedinci, uključujući i državne službenike, skrivali novac od javnosti (AP)

Panama ja odlučila da usvoji međunarodne standarde za prijavljivanje poreza, izjavio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Jose Angel Gurria.

“Upravo smo primili informaciju da su prije nekoliko minuta izašli u javnost sa izjavom da će se pridružiti zajedničkim standardima za prijavljivanje”, rekao je Gurria na konferenciji za novinare tokom sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

On je ocijenio da je “dobra vijest” ukoliko Panama to učini i najavio da će OECD podržati taj potez, prenosi Reuters.

“To bi bila sreća u nesreći u ovom incidentu”, smatra generalni sekretar OECD.

Nekoliko hiljada povjerljivih dokumenata panamske advokatske firme, koja su procurila ranije ovog mjeseca, ukazuju na neuspjeh te zemlje da sarađuje u međunarodnim naporima za zaustavljanje utaje poreza bogatih i moćnih.

Fiktivne firme

U slučaju Dosje Panama u javnost je procurilo 11,5 miliona povjerljivih dokumenata koji sadrže detaljne informacije o 214.000 offshore kompanija.

Dokumenti su pokazali kako su bogati pojedinci, uključujući i državne službenike, skrivali novac od javnosti.

Iako upotreba offshore privrednih subjekata nije nezakonita u nadležnostima u kojima su registrovana, tokom istrage je otkriveno da se neke od fiktivnih firmi korištene u nezakonite svrhe, uključujući utaju poreza.

Izvor: Agencije