Panathinaikos kažnjen zbog navijačkih nereda

Kazna izrečena Panathinaikosu je najteža u historiji grčkog nogometa (Reuters)

Grčki nogometni velikan Panathinaikos kažnjen je oduzimanjem ukupno pet bodova, novčano sa 252.500 eura, te će morati sljedeće četiri domaće utakmice igrati bez prisustva gledalaca zbog navijačkih nereda zbog kojih je morao biti prekinut nedjeljni derbi protiv Olympiakosa, odlučila je Disciplinska komisija grčke lige.

Susret između Panathinaikosa i Olympiakosa dva je puta prekidan zbog navijačkih nereda, drugo je poluvrijeme kasnilo gotovo sat vremena, a konačni je prekid uslijedio u 81. minuti pri vodstvu gostiju od 1:0.

Disciplinska komisija odlučila je kako će utakmica biti registrirana rezultatoma 3:0 u korist Olympiakosa.

Panathinaikosu su oduzeta tri boda u ovoj sezoni te dva za sezonu 2012/13.

Nakon ovakve odluke, Olympiakos pet kola prije kraja prvenstva ima 10 bodova više od drugoplasiranog Panathinaikosa i nalazi se nadomak 39. naslova prvaka.

Disciplinska komisija odlučila je kako će prekinuta utakmica biti registrirana rezultatoma 3:0 u korist Olympiakosa.

Kazna izrečena Panathinaikosu je najteža u historiji grčkog nogometa, a uslijedila je samo mjesec dana nakon naputka tamošnje vlade da se krene u žešći obračun s nogometnim nasiljem.

Iz Panathinaikosa su najavili žalbu, o kojoj će se raspravljati sljedeće sedmice.

U nedjeljnim neredima na Olimpijskom stadionu u Ateni ozlijeđeno je 20 policajaca, a uhapšeno je više od 50 huligana, koji su optuženi zbog posjedovanja eksplozivnih sredstava.

Izvor: Agencije