Panetta: Izrael u sve većoj izolaciji

Panetta: Zvanični Washington posvećen održanju Izraela „kvalitativnom vojnom snagom“ na Bliskom istoku (EPA)

Leon Panetta, novi američki sekretar za odbranu, izjavio je kako je zvanični Washington posvećen održanju Izraela „kvalitativnom vojnom snagom“ na Bliskom istoku, ali je upozorio kako ova država postaje sve više izolirana.

Panetta, koji treba stići u Izrael tokom dana, što mu je prva posjeta regiji otkako je preuzeo čelno mjesto u Pentagonu, kazao je kako planira iskoristiti putovanje da potvrdi posvećenost sigurnosnih snaga SAD Izraelu i pokuša popraviti izraelske odnose sa Turskom i Egiptom.

„Veoma je jasno da, u ovo dramatično vrijeme na Bliskom istoku gdje se dešavaju brojne promjene, nije dobro za Izrael da postane sve više izoliran. A to je upravo ono što se desilo“, kazao je Panetta novinarima u njegovom avionu.

„Važno je ponovo potvrditi naše čvrste odnose sa Izraelom kada je odbrana u pitanju, te učiniti jasnim kako ćemo zaštititi njegovu vojnu snagu. Dok oni budu rizikovali kako bi došli do mira, mi ćemo biti u stanju osigurati sigurnost koja im je potrebna kako bi bili sigurni u to da mogu ući u sobu na pregovore“, istakao je američki sekretar za odbranu.

Panetta je kazao kako je siguran da je Izrael zadržao svoju vojnu superiornost u regiji, „no trebate postaviti pitanje: ‘Da li je dovoljno zadržati vojnu oštrinu ako se izolirate diplomatski?'“.

On će razgovarati sa izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom, te premijerom Benjaminom Netanyahuom, a teme će biti bilateralni odnosi o pitanju odbrane i granična sigurnost. Također ima planirane susreter sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i premijerom Palestinaca Salamom Fayyadom, samo nekoliko dana nakon što su se SAD usprotivile njihovoj aplikaciji za priznavanje u UN.

Prijedlog Kvateta

Panetta je kazao kako će tražiti od obje strane da se vrate za pregovarački sto.

„Nećete postići mir na Bliskom Istoku ukoliko pokušavate ga „zakucati“ u UN. Jedini način da se on postigne su pregovori“, kazao je, iskoristivši košarkaški žargon u objašnjenju.

Izraelski zvaničnici objavili su kako su spremni učestvovati u pregovorima, no Palestinci kažu kako Izrael prvo mora zaustaviti svoje širenje naselja na ilegalno okupiranoj teritoriji. Izrael je nedavno objavio kako će izgraditi 1.000 novih stanova u naselju nedaleko od Jerusalem.

„Dok god Izrael odbija zamrznuti aktivnosti u naseljima na okupiranim teritorijama i odbija priznati granice iz 1967. godine, ne postoji način da nastavimo pregovore“, kategoričan je u nedjelju bio palestinski zvaničnik Mustapha Barghouti.

Njegovi komentari su se pojavili nakon što je Izrael pozdravio prijedlog Bliskoistočnog Kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) da nastavi sa pregovorima.

Panetta će nakon posjeta Izraelu i Zapadnoj Obali otputovati u Egipat.

Izraelski odnosi sa susjedima su zategnuti nakon što su demonstranti, bijesni zbog sukoba u kojima je poginulo pet graničara, upali u izraelsku ambasadu u Kairu prošlog mjeseca.

Panetta je kazao kako će izraziti razumjevanje prema unutarnjim vojnim liderima zbog intervencija tokom nemira i potvrditi Vašingtonove duge vojne veze sa Egiptom.

Istakao je kako će također tražiti od egipatskih vojnih vođa da nastave sa svojim planovima o izborima koji bi trebali osigurati demokratsku vladavinu „kako bi Egipat nastavio sa napretkom ka civilnoj vladi koja predstavlja volju naroda“.

Izvor: Al Jazeera i agencije