Panetta odobrio slanje Patriota u Tursku

Međunarodni trugove zahtijevaju da rakete ne remete zračni prostor Sirije (EPA)

Američki ministar odbrane Leon Panetta potpisao je naloge za slanje raketa Patriot i 400 vojnika u Tursku, radi odbrane od raketnih napada iz Sirije, izvijestili su u petak ujutro američki mediji.

Ukupno šest baterija raketa Patriot bit će poslano u Tursku, po dvije iz SAD-a, Njemačke i Holandije, izvijestio je New York Times.

Svih šest baterija bit će pod komandom NATO-a, a trebale bi postati operativne do kraja januara, navodi list.

Dvadesetomjesečni ustanak protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada postaje sve krvaviji a teške borbe često izbijaju duž sirijske sjeverne granice s Turskom, koja podržava sirijsku opoziciju.

Sistem Patriot dizajniran je za presretanje aviona ili raketa. Turska je od NATO-a zatražila razmještaj raketa Patriot kako bi ojačala svoju 900-km dugu granicu sa Sirijom, strahujući od narušavanja sigurnosti granice dok sirijska vojska sve silovitije napada pobunjenike koji uživaju utočište u Turskoj.

Lokacija raketa

Najvjerovatnija lokacija na kojoj će biti postavljen raketni sistem Patriot, kojim je planirana NATO-ova zaštita članice saveza Turske od eventualnih prijetnji iz sukobima zahvaćene susjedne Sirije, bit će okolica grada Kahramanmaras na jugoistoku Turske, izjavio je ministar savjetnik pri ambasadi Njemačke u Republici Turskoj Michael Link.

On je dodao da će na ovaj način biti zadovoljen i uvjet iz ranije postignute rezolucije kojom je predviđeno neugrožavanje sirijskog zračnog prostora, prenosi agencija Anadolija.

Diplomatski izvori su potvrdili da prijedlog o postavljanju njemačkog raketnog sistema Patriot na samoj granici između Turske i Sirije nije naišao na odobrenje u međunarodnim krugovima.

Zahtjev istih krugova je bio da se raketni sistem postavi dovoljno blizu granice kako bi mogao uspješno neutralizirati svaki projektil koji bi sirijska vojska mogla poslati prema Turskoj, a u isto vrijeme i dovoljno daleko od granice kako ne bi dolazilo do remećenja zračnog prostora Sirije.

Izvor: Agencije