Panetta: SAD i Kina moraju izbjeći cyber-rat

Liang je prvi kineski ministar odbrane koji je posjetio SAD u proteklih devet godina (AFP)

Sjedinjene Države i Kina imaju napredne mogućnosti za vođenje cyber-rata i moraju raditi na tome da izbjegnu krive procjene koje bi mogle voditi u sukob, rekao je američki ministar odbrane Leon Panetta nakon susreta s kineskim ministrom odbrane Liangom Guanglieom.

Panetta je u ponedjeljak branio premještanje strateškog vojnog fokusa SAD-a na Aziju, rekavši kako je cilj pomoći prijateljima da razviju sposobnost suprotstavljanja zajedničkim izazovima s kojima se suoče, te da Washington želi iste takve veze s Pekingom.

“Sjedinjene Države i Kina su sile na Pacifiku i naš cilj je uspostava konstruktivnih odnosa za budućnost”, rekao je Panetta. “Bitno je za naše dvije zemlje da učinkovito komuniciraju o nizu vrlo izazovnih pitanja”, rekao je on.

Panetta i Liang, koji je na čelu 24-članog izaslanstva najviših kineskih vojnih zvaničnika, razgovarali su o cyberspaceu, nuklearnom oružju, Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima od obostranog interesa tokom razgovora u Pentagonu, usmjerenih na poboljšanje često napetih vojnih odnosa.

Napadi hakera

Liang, prvi kineski ministar odbrane koji je posjetio SAD u proteklih devet godina, pozvao je Panettu da posjeti Kinu u drugoj polovini godine, što je on i prihvatio.

Na konferenciji za novinare Liang je odbacio nagovještaje da cyber-napadi na Sjedinjene Države dolaze izravno iz Kine. On je kazao kako se Panetta složio da ne se ne mogu svi cyber-napadi na SAD pripisati Kini, te da su dvije strane razgovarale o suradnji u cyber-sigurnosti.

Panetta je rekao kako je istina da su druge zemlje i hakeri uključeni u cyber-napade na Sjedinjene Države i Kinu.

“Ali budući da su Sjedinjene Države i Kina razvile tehnološke sposobnosti u ovoj areni, iznimno je važno da zajednički radimo kako bi razvili načine da se izbjegnu bilo kakve pogrešne procjene ili krivo razumijevanje koje može dovesti do krize”, rekao je.

Izvor: Agencije