Panika na Wall Streetu zbog potonuća Dow Jonesa

Do pada je došlo zbog zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast (Reuters)

Panika je zavladala u ponedjeljak na Wall Streetu, gdje je glavni indeks Njujorške burze drastično pao, nakon višemjesečne burzovne euforije, o kojoj se predsjednik SAD-a Donald Trump redovito pohvalno očitovao.

Dow Jones Industrial Average naglo je pao u drugom dijelu dana i u manje od sat vremena prešao pragove od 500, 1.000 i 1.500 izgubljenih bodova.

Bio je to najveći dnevni pad od svjetske financijske krize 2008. godine, prenijela je Hina.

Direktan televizijski prijenos

Potom je stigao na najnižu razinu, s padom većim od 10 posto u odnosu na posljednji rekord, zabilježen 26. siječnja.

Strmoglavi pad koji su televizije izravno prenosile privlačio je pozornost prolaznika u New Yorku, izvijestio je novinar AFP-a.

Nakon manjeg oporavka pred kraj dana, Dow Jones je kasnije pao za 4,60 posto.

Tehnološki indeks Nasdaq izgubio je 3,78 posto, a S&P 500, koji čini 500 najvećih kompanija izlistanih na burzi u Sjedinjenim Američkim Državama, 4,10 posto.

“Mnogi koji su na ovom tržištu zadnjih tri ili četiri godine, nikad nisu vidjeli ovakvo nešto”, rekao je u ponedjeljak Dennis Dick, vlasnički trgovac u Bright Trading LLC-ju u Las Vegasu.

“Danas se promijenila psihologija na tržištu. Trebat će neko vrijeme da se psihologija povrati”, rekao je on, kako prenosi Reuters.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u trenutačno je na najnižoj razini u zadnjih sedamnaest godina, a rast bruto domaćeg proizvoda se u 2017. godini ustalio na 2,3 posto.

Pad indeksa na Wall Streetu je započeo u petak, uslijed zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast.

Pad na azijskim burzama

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, nakon što su dan prije na Wall Streetu zabilježeni najveći dnevni gubici od 2011. godine jer se ulagači plaše jačanja inflacije i stezanja monetarne politike središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 3,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i pol dana.

Japanski indeks Nikkei 225 potonuo je za čak 7,1 posto, nakon čega se oporavio povrativši dio gubitaka, tako da je u utorak ujutro, na kraju trgovačkog dana, zaključen u padu od 4,7 posto na 21.610,24 poena, prenosi Tanjug agenciju AP.

Indeks Hongkonške burze Hang Seng je oslabio za 4,1 posto na 30.938,85 poena, a južnokorejski indeks je izgubio 1,4 posto vrijednosti, spustivši se na 2.458,06 poena.

Indeksi na većini drugih regionalnih tržišta oslabili su između 2,0 i 4,0 posto.

Vodeći japanski dužnosnici pokušavaju umanjiti zabrinutost zbog pada cijena, ističući u prvi plan snažan gospodarski rast i korporativne zarade kao razloge za mir.

Japanski ministar financija Taro Aso izjavio je da ne želi komentirati cijeneakcija, upitavši novinare pogoršavaju li se rezultati poslovanja kompanija i dodajući da nije tako.

Ministar gospodarstva Tošimicu Motegi je rekao da pomno prati tržišna kretanja, da je gospodarstvo stabilno i da se poboljšava.

Moguć dodatni oštar pad

Azijske ulagače na rasprodaje dionica natjerao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od četiri posto, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011. godine, kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Terminski S&P 500 indeks i u utorak ujutro je u minusu blizu tri posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

U ponedjeljak je u jednom trenutku Dow Jones indeks bio u minusu više od šest posto ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.

“Iznosi ove rasprodaje dionica u normalnim su granicama. No, brzina rasprodaje nije normalna. Kada će se ovaj pad zaustaviti? Mislim da smo se primaknuli vrhuncu. Fundamenti su prilično dobri. Jedina stvar koja se promijenila je rast prinosa na obveznice na 2,8 posto”, kaže Michael Purves, strateg u tvrtki Weeden & Co.

Svjetske burze već dulje vrijeme snažno rastu, pri čemu su na Wall Streetu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući stabilnom rastu svjetskog gospodarstva, niskoj cijeni novca i rastu zarada kompanija.

S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cijena dionica bila je očekivana, a potaknuli su je u petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu.

To bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Zaduživanje kompanija

FED je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata.

Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novu najvišu razinu u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto.

A viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija.

Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka (ECB) do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice, što povećava troškove zaduživanja kompanija.

Sada se na tržištima postavlja pitanje je li to završetak devetogodišnje vladavine ‘bikova’, razdoblja gotovo neprestanog rasta cijena dionica.

Ili se radi o dugo očekivanoj korekciji tržišta prije novog trenda rasta. ili o početku vladavine ‘medvjeda’, odnosno razdoblja pada cijena dionica.

Pad cijena nafte, jačanje jena

Dio analitičara kaže da tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija, nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u i relativno snažan rast najvećih svjetskih gospodarstava.

Drugi ističu da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno u kontekstu rasta prinosa na obveznice i planova središnjih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

Pad na tržištima dionica utjecao je i na cijene nafte – jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljnjih 0,8 posto, na 63,55 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela kreće nedaleko najniže razine u mjesec dana od 66,90 dolara.

Na valutnim je tržištima ojačao japanski jen, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolar je opao na 108,81 japanskih jena.

Bijela kuća: Ekonomija i dalje snažna

Bijela kuća je u izjavi za mrežu CNBC u ponedjeljak rekla da je “uvijek zabrinuta kada vrijednost tržišta pada”.

No, glasnogovornik je, govoreći nešto kasnije o “kratkoročnoj fluktuaciji tržišta”, napomenuo da je američko gospodarstvo i dalje “vrlo snažno” i “ide u dobrom smjeru”.

Bijela kuća priopćila je da se predsjednik Donald Trump bavi “temeljima” dugoročne ekonomije.

“Predsjednik se fokusira na naše dugoročne ekonomske temelje koji su izuzetno snažni, uz jačanje ekonomskog rasta, povijesno nisku stopu nezaposlenosti i rast zarada američkih radnika”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Izvor: Agencije