Pao vojni helikopter kod Podgorice

Televizija Crne Gore navodi da su povrijeđene dvije osobe (rtcg.me)

Helikopter Vojske Crne Gore srušio se u petak oko 13:00 u blizini Komanskog mosta, kod glavnog crnogorskog grada Podgorice, prenose regionalne agencije i lokalni mediji.

Kako je saopćeno iz policije, pad helikoptera prijavili su građani.

Helikopter je prije polijetanja bio u dobrom stanju, servisiran je 2012. godine i redovno je održavan, ističu iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić kaže da je, prema svim pokazateljima, helikopter prije leta bio u dobrom stanju. “Nažalost, ovakve nesreće se događaju uprkos svim preduzetim mjerama predostrožnosti”, rekao je Samardžić na konferenciji za novinare. 

Prema riječima Samardžića, na mjesto nesreće je izašao viši državni tužilac i vještak vazduhoplovne struke, sa stručnim ekipama, i u toku je uviđaj.

Prizemljene letjelice

Samardžić kaže da su, shodno propisima, svi helikopteri Vojske Crne Gore, koji se nalaze na međunarodnoj vojnoj vježbi u Sloveniji, kao i ostali helikopteri crnogorske Vojske, prizemljeni do daljeg. 

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore je saopćeno da su teže povrijeđeni pukovnik Namik Arifović i potpukovnik Miroljub Antanasijević, referent u referatu za letačke poslove. Oni su hospitalizirani u Kliničkom centru Crne Gore.

“Helikopter Vojske Crne Gore, sa oznakom Gazella HN – 45M, broj 12941, srušio se danas oko 13:00 časova u blizini Komanskog mosta kod Podgorice, za vrijeme izvođenja redovne planirane obuke u letjenju”, navodi se u saopćenju.

Arifović je zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Izgubio visinu i pao

Očevidac Rafim Softić rekao je ranije za Vijesti.me kako je helikopter dolazio iz pravca Danilovgrada i kako je u naselju Gornja Gorica počeo gubiti visinu, a potom se srušio.

Očevici su kazali kako su uočili da helikopter ima problem na gotovo 100 metara visine te da su imali utisak da će sigurno sletjeti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno kako je pilot teže povrijeđen, dok je kopilot prošao s lakšim povredama.

Iz policije je kratko saopćeno da su policijske i spasilačke ekipe upućene na mjesto događaja.

Komanski most nalazi se na putu Podgorica – Nikšić.

Izvor: Agencije