Papa: Bez tolerancije za zlostavljače djece

Papa Franjo kaže da se vodi istraga protiv trojice biskupa, od kojih je jedan već kažnjen (AP)

Papa Franjo ponovno je oštro osudio seksualno zlostavljanje djece, koje su počinili svećenici te najavio da će se početkom juna sastati sa žrtvama, dodavši da neće imati toleranciju ni za koga u Katoličkoj crkvi ko zlostavlja djecu, izvijestile su agencije.

Papa je, na pitanje novinara hoće li nešto poduzeti protiv biskupa optuženih za seksualno zlostavljanje, odgovorio da “neće biti privilegiranih” te da se vodi istraga protiv trojice biskupa, od kojih je jedan već kažnjen.

Najavio je da će se početkom juna sastati s osam žrtava zlostavljanja i s bostonskim kardinalom Seanom Patrickom O'Malleyjem, koji je na čelu komisije imenovane za istragu slučajeva zlostavljanja djece i kažnjavanje svećenika krivih za pedofiliju.

“Seksualno zlostavljanje je težak zločin… jer svećenik koji to čini, izdaje Gospodina. To je kao crna misa”, kazao je papa Franjo.

Koncept ‘umirovljenoga pape’

U povratku iz posjete Bliskom istoku, papa je u avionu skoro sat odgovarao na pitanja novinara i potvrdio da je pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da idući mjesec posjete Vatikan.

Napomenuo je da neće biti riječ o posredovanju, nego o zajedničkoj molitvi za koju se nada da će potaknuti mirovni proces.

Na pitanje postoji li mogućnost da se i on jednoga dana odrekne službe kao njegov prethodnik Benedikt XVI, odgovorio je da bi koncept “umirovljenog pape” mogao jednoga dana biti normalan unutar Crkve.

“Mislim da slučaj Benedikta XVI nije jedinstven. Mislim da je on odškrinuo vrata, vrata umirovljenju pape”, rekao je papa Franjo.

Kazao je kako vjeruje da rimokatolički svećenici moraju živjeti u celibatu, ali je dodao da to pravilo nije nepromjenjiva dogma te da su “vrata uvijek otvorena” za promjene.

Izvor: Agencije