Papa će održati govor u Kongresu SAD-a

John Boehner je službeno pozvao Papu u martu 2014. godine (EPA)

“Papa Franjo će u prigodi posjeta Sjedinjenim Američkim Državama održati govor u američkom Kongresu 24. septembra, što dosad još nije zabilježeno“, rekao je predsjednik Zastupničkog doma, republikanac John Boehner.

On će biti prvi papa u historiji koji će održati govor pred članovima oba doma Kongresa na svečanoj zajedničkoj sjednici, što je čast koja se iskazuje samo čelnicima prijateljskih i saveznih zemalja.

“Dirnuti smo što je Sveti Otac prihvatio naš poziv i s nestrpljenjem očekujemo njegovu poruku američkom narodu”, rekao je Boehner.

Čast i radost

John Boehner je službeno pozvao Papu u martu 2014, a pozivu se pridružila i predsjednica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

Papa je lani potvrdio dolazak u SAD u septembru u prigodi skupa kršćana u Philadelphiji.

Zastupnici su počašćeni i radosni što je papa Franjo, prvi papa rođen na američkom kontinentu, prihvatio naš poziv, rekla je Pelosi.

“Papa je obnovio vjeru kršćana diljem svijeta i potaknuo novi naraštaj, bez obzira na vjeru, da bude znak mira”, dodala je.

“Jedva čekamo da čujemo njegov poziv da živimo u skladu s našim vrijednostima, da štitimo siromašne i potrebite te da tražimo mir”, rekla je.

Nakon izbora na polovici mandata, oba doma Kongresa su u rukama republikanaca.

Izvor: Agencije