Papa će oprati noge izbjeglim muslimanima

Papin potez je razljutio konzervativne katoličke krugove (AP)

Papa Franjo će na Veliki četvrtak obaviti obred pranja nogu dvanaest tražitelja azila u gradiću sjeverno od Rima, saopćio je u srijedu Vatikan, dodajući da poglavar Katoličke crkve na taj način iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

Na obredu na Veliki četvrtak tradicija je da papa pere noge dvanaest osoba, kako je po Bibliji učinio Isus, opravši noge 12 apostola, prenose agencije.

U posljednjih nekoliko godina papa Franjo je na Veliki četvrtak posjetio zatvor i ustanovu za hendikepirane osobe.

Za razliku od prethodnika, koji su mise s obredom pranja nogu dvanaest svećenika održavali po tradiciji u rimskoj bazilici sv. Ivana Lateranskog, Franjo je nastavio s običajem uvedenim u Buenos Airesu.

‘Znak koji puno govori’

Na veliko zgražanje konzervativnih katoličkih krugova, kao novost je uveo pranje nogu muslimanskim vjernicima i ženama, prenosi Hina.

“Papa će otići u Castelnuovo di Porto [gradić sjeverno od Rima], gdje će se susresti s mladim tražiteljima azila”, koji tamo žive u prihvatnom centru, saopćio je monsinjor Rino Fisichella.

“To je jednostavan znak, ali puno govori”, kazao je Fisichella, prenosi Hina.

Papa Franjo već mjesecima odlučno poziva evropske zemlje da otvore granice izbjeglicama i da se bore protiv ksenofobije.

Izvor: Agencije