Papa: Ekstremisti čine grijeh protiv Boga

Papa Franjo izjavio je završnog, trećeg dana posjeta Turskoj kako “islamski ekstremisti čine ozbiljan grijeh protiv Boga u Siriji i Iraku” te pozvao na međureligijski dijalog i borbu protiv siromaštva kako bi se okončali sukobi u tim državama.

Na zajedničkoj liturgiji s patrijarhom Vartolomejem, duhovnim vođom blizu 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu, Papa je rekao da “ljudi svih vjera ne mogu ostati ravnodušni na vapaje žrtava nehumanog i brutalnog rata koji se odvija u susjedstvu”.

“Otimanje mira narodu, činjenje svih nasilnih djela ili pristajanje na takva djela, posebno kada su usmjerena na najslabije i one koji se ne mogu braniti, predstavlja duboko ozbiljan grijeh protiv Boga”, kazao je papa Franjo tijekom liturgije.

‘Siromaštvo pomaže regrutiranju terorista’

Osudio je napad na muslimanske vjernike koji su se u petak dogodili u Velikoj džamiji u nigerijskom gradu Kanu, pri čemu je najmanje 81 osoba izgubila život.

To je bilo treći put u nekoliko dana da se Papa u govorima osvrnuo na pripadnike Islamske države Irak i Levant, koji su ubili ili protjerali šiitske muslimane, kršćane i druge koji ne dijele njihova uvjerenja sunitskog islama iz dijelova Sirije i Iraka.

Papa je rekao kako je zaustavljanje siromaštva važno dijelom zato što pomaže “regrutiranju terorista”.

Prema njemu, iako zakon dozvoljava međunarodnoj zajednici upotrebu sile na zaustavljanju “nepravednog agresora”, trajnije rješenje mora biti pronađeno.

Zajednička deklaracija

U odvojenoj, zajedničkoj izjavi dvojice vjerskih vođa tijekom zajedničke liturgije u crkvi Svetog Ðorđa u Istanbulu, muslimani i kršćani su pozvani da “zajednički rade zarad pravde, mira i poštivanja dostojanstva svake osobe, posebno u onim područjima gdje su nekad stoljećima živjeli u mirnoj koegzistenciji, a sad tragično zajednički preživljavaju užase rata”.

Papa i patrijarh potpisali su nakon liturgije i zajedničku deklaraciju.

“Mnoga naša braća na Bliskom istoku su proganjana i nasilno potjerana iz svojih domova. Izgleda da je ljudski život izgubio cijenu i da čovjek nije važan kad može biti žrtvovan za nečije interese. I što je najgore, to nailazi na indiferentnost mnogih. Patnje kršćana na Bliskom istoku zahtijevaju ne samo molitvu, nego i hitnu reakciju međunarodne zajednice”, poručili su u deklaraciji.

Naveli su i kako “muslimani i kršćani trebaju zajedno raditi na ostvarivanju pravde mira, a posebno zbog dostojanstva onih koji su stoljećima u toj regiji imali miran suživot, a danas pate u strahotama rata”.

“Molimo za mir u Ukrajini, zemlji dugovječne kršćanske tradicije, te pozivamo na dijalog sukobljenih strana i poštivanje međunarodnig prava kako bi se uspostavio trajni mir”, naveli su papa i patrijarh.

Nakon potpisivanja zajedničke deklaracije s patrijarhom Bartolomejom i susreta s maloljetnim izbjeglicama iz Sirije, Iraka i drugih zemalja Bliskog istoka i Afrike u Istanbulu, papa Franjo je odletio za Rim čime je okončao trodnevni posjet Turskoj.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije