Papa Franjo: Djeca ne smiju biti žrtve mafije

Papa Franjo osudio je za posjeta Kalabriji patnje koje moraju podnositi djeca žrtve mafije, odašiljući poruku solidarnosti majkama i bakama zatvorenima u lokalnom zatvoru.

“Više nijedno dijete ne smije podnositi tolike patnje”, rekao je papa u zatvorskom centru Castrovillari, blizu Cassano allo Jonia, dvjema bakama ubijenog trogodišnjeg dječaka Nicole Campolonga, žrtve obračuna koji je u siječnju potresao cijelu Italiju.

Beživotno tijelo dječaka pronađeno je zajedno s tijelom njegova djeda u spaljenom automobilu.

Mlade Kalabrežane novači se za krijumčarenje droge, a umiru i u nasilju ‘Ndranghete’, ili se, pak, nađu u zatvoru.

Uklapanje u društvo

U govoru prepunom emocija, ispred 200 zatočenih muškaraca i žena od kojih su neki bili u suzama i koje je pozdravio jednog po jednog, papa Franjo je dodao: “I ja činim greške i moram se pokajati.”

“Želio bih izraziti bliskost Pape i Crkve svakom muškarcu i ženi koji se nalaze u zatvoru u svim dijelovima svijeta”, dodao je Papa, koji je u Buenos Airesu često odlazio u zatvore te prao stopala mladim zatvorenicima u Rimu, povodom Velikog četvrtka, ubrzo nakon njegova izbora 2013.

Franjo je svoju poruku usredotočio na uklapanje u društvo, kako zatvor ne bi bio samo “instrument kažnjavanja ili društvene odmazde”.

Ispovijest porodice žrtve

Papa Franjo je u pokrajinu Calabriju stigao s porukom za kriminalce: “Pokajte se ili ćete završiti u paklu”, te je odlučio posjetiti i gradić u kojem je posljednja žrtva mafije bio trogodišnji dječak. 

Rosa Cirolla i njen sin Marco još se nisu oporavili od gubitka supruga i oca – nevine osobe koju je greškom, zbog zamijenjenog identiteta, ubila mafija.

“Gori su od životinja. Nemaju srca, ni osjećaja kajanja. Spremni su uništiti nevine obitelji poput naše”, kaže Rosa Cirolla.

Marco je gledao kako mu otac umire. I pet godina kasnije dječak pati od psihičkih problema. On i njegova majka se nadaju da će Papin posjet najaviti početak okončanja nasilja.

U jednom od najljepših, ali i najsiromašnijih dijelova Italije, ubojstva povezana s mafijom dio su svakodnevnice.

Tamo je u ožujku, u jednoj maloj crkvi, ubijen svećenik. Oca Lazara Longobardija nasmrt je pretukao diler koji je tražio novac – “diler koji je ‘sitna riba’ u svijetu organiziranog kriminala”.

Izvještaj o aktivnosti mafije

To ubojstvo, kao i smrt trogodišnjeg dječaka, potaknuli su papu Franju da nešto poduzme u vezi s mafijom. Svećenicima iz okolnih župa dao je snagu da javno progovore o nasilju.

“Trudim se da ne razmišljam o opasnosti, jer nas to sprječava da testiramo sebe. A to je najveća opasnost”, kaže svećenik Francesco Faillace.

Nakon posjeta lokalnom zatvoru, Papa će dobiti detaljan izvještaj o aktivnostima mafije na ručku sa Salvatorem Loisijem, bivšim dilerom.

“Moj život je bio pun loših i opasnih situacija. Iz prve ruke sam vidio šta je zlo – bio sam i ovisnik i zatvorenik”, kaže Loisi.

Unatoč nasilju, ljudi pokušavaju živjeti normalno, ali mnogi analitičari i stručnjaci za Vatikan sumnjaju da je moć Pape jača od moći mafije. Znaju da je Crkva u prošlosti uglavnom ignorirala problem organiziranog kriminala.

Izvor: Al Jazeera i agencije