Papa Franjo i veliki imam Al-Tayeb potpisali ‘Deklaraciju bratstva’

Deklaraciju bratstva su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i veliki imam Univerziteta Al-Azhar u Kairu Ahmed al-Tayeb potpisali su historijsku “Deklaraciju bratstva”.

Papa Franjo je učestvovao na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom, prenosi Anadolija.

Tom prilikom papa i veliki imam al-Tayeb su na svečanoj ceremoniji u Abu Dhabiju potpisali “Deklaraciju bratstva”, pozivajući na mir među državama, religijama i rasama.

U Deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

Deklaraciju bratstva su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

“Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi”, navodi se u tekstu Deklaracije.

Poziv na okončanje ratova

Papa Franjo je tokom prve papinske posjete Arapskom poluotoku pozvao na okončanje ratova na Bliskom istoku.

“Nasilje, ekstremizam ili fanatizam nikada ne bi mogli biti opravdani u ime religije”, kazao je papa.

Veliki imam Al-Tayeb je istakao da su milioni muslimana u svijetu platili veliku cijenu zbog nekoliko, kako je kazao, kriminalaca nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Vrhovni imam egipatske džamije i univerziteta Al-Azhar pozvao je muslimane na Bliskom istoku da “prigrle” lokalne kršćanske zajednice.

“I dalje svugdje prigrljujte svoju braću, kršćanske građane, jer su oni naši partneri u našoj naciji”, poručio je vjernicima tokom govora na televiziji s ceremonije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kojoj je učestvovao i papa Franjo.

Potom se obratio kršćanima, kojima je rekao: “Vi ste dio ovog naroda. Vi ste građani, ne manjina. Vi ste građani s punim pravima i odgovornostima.”

Pozvao je i muslimane na Zapadu da se integriraju u svoje zemlje domaćine i poštuju lokalne zakone.

Egipat se u borbi protiv pripadnika oružanih grupa oslanjao na imama s Al-Azhara, koji je 2017. bio domaćin papi Franji, kako bi se poboljšali odnosi između kršćana i muslimana.

Riječ je o instituciji koja se smatra glavnim autoritetom sunitskih muslimana, a čiji je univerzitet jedan od najprestižnijih islamskih obrazovnih institucija.

Izvor: Agencije