Papa Franjo ići će u Mijanmar: Patnje djece Rohinja

Blizu milion Rohinja dosad je izbjeglo u Bangladeš pod pritiskom vlasti Mijanmara (EPA)

Papa Franjo, koji bi krajem novembra trebao posjetiti Mijanmar, izrazio je žaljenje zbog sudbine 200.000 djece Rohinja u izbjegličkim kampovima u Bangladešu.

U kampovima je smješteno 800.000 izbjeglica te muslimanske manjine, a među njima je 200.000 djece, istaknuo je papa tokom mise koju svakog jutra služi u svojoj rezidenciji, Domu sv. Marte, prenosi Fena.

“Jedva imaju šta jesti, pate od neishranjenosti i nemaju zdravstvenu zaštitu. To se događa i danas”, rekao je, kritizirajući ljude opsjednute novcem i nesposobne da ih dirne sudbina gladne djece.

Papa je kritizirao ljude kojima je “novac Bog” i koji imaju toliko toga materijalnog dok “izgladnjela djeca nemaju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i napuštena su”.

Riječ je o “idolatriji koja ubija” i odnosi “ljudske žrtve”, rekao je u homiliji, čije je dijelove prenio Radio Vatikan.

Papa bi trebao posjetiti Mijanmar od 27. do 30. novembra.

Pomoć za Rohinje

Obećano je 340 miliona američkih dolara za Rohinje u Bangladešu po završetku konferencije Ujedinjenih naroda u Ženevi u ponedjeljak, kad je najavljeno da je kanadski premijer Justin Trudeau imenovao posebnog izaslanika za posredovanje između te muslimanske manjine i Vlade u većinski budističkom Mijanmaru, odakle su izbjegli.

“Blizu milion Rohinja dosad je izbjeglo u Bangladeš pod pritiskom vlasti Mijanmara, a situacija je neodrživa”, izjavio je ranije u ponedjeljak predstavnik UN-a u toj državi, prenosi Reuters.

“Ovo je najveći egzodus jednog naroda od genocida u Ruandi”, rekao je Shameem Ahsan, ambasador Bangladeša u sjedištu UN-a u Ženevi.

Kako je rekao, nasilje ne prestaje, a hiljade pripadnika manjinskog muslimanskog naroda svakog dana bježe iz Mijanmara.

UN je ranije saopćio da progon Rohinja predstavlja etničko čišćenje.

Rohinje su marginalizirana muslimanska manjina u većinski budističkom Mijanmaru.

Suočeni su sa siromaštvom i diskriminacijom, što uključuje i nepriznavanje građanskih prava.

Izvor: Agencije