Papa Franjo izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja

Papa Franjo je shvatio da je ranije pogrešno procijenio situaciju u Čileu (EPA)

Papa Franjo izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici priznavši da je “povrijedio mnoge” svojim izjavama kojima je branio čileanskog biskupa koji je pod istragom.

Iako je papa rekao da mu je žao zbog izbora riječi i tona glasa kojim je u četvrtak odgovarao na pitanja novinara u Čileu, dodao je da vjeruje u nevinost prelata Juana Barrosa. 

“Moram se izviniti jer je riječ ‘dokaz’ povrijedila žrtve”, naglasio je papa Franjo na letu prema Rimu nakon sedmicu duge posjete Čileu i Peruu. Istaknuo je da shvata da je “povrijedio mnoge koji su bili zlostavljani”. 

“Izvinjavam im se ako sam ih povrijedio, a da to nisam shvatio, no to je rana koju sam zadao bez namjere”, rekao je papa i dodao da ga to “veoma boli”. 

U Čileu je Franjo rekao da će biskup Barros, optužen za zaštitu pedofila, ostati na dužnosti u dijecezi u Osornu jer protiv njega nema nikakvih vjerodostojnih dokaza. 

Pitanje o Barrosu

Čileanski novinar prošlog četvrtka uspio se približiti Franji i upitati ga o Barrosu.

“Na dan kad vidim dokaze protiv biskupa Barrosa govorit ću o tome. Ne postoji nijedan dokaz protiv njega. To je sve kleveta. Je li to jasno?”, odgovorio mu je papa u neprijateljskom tonu. 

Njegova izjava protumačena je kao pokušaj da se diskredituje kredibilitet tužioca, a žestoko su je kritikovale žrtve zlostavljanja, njihovi podupiratelji i mediji u Čileu i Franjinoj domovini Argentini.

Čak se i bostonski kardinal Sean O'Malley, ključni papin savjetnik, u subotu distancirao od te izjave rekavši da je Franjo izazvao “mnogo boli”. 

Franjo je na letu za Rim rekao da zna koliko žrtve zlostavljanja “pate kad čuju da papa kaže ‘Donesite mi pismo s dokazima'” i da sad shvata da je takvo izražavanje bilo neprimjereno.

“Mnoge žrtve zlostavljanja ne mogu dati dokaze ili možda i mogu, ali se stide i pate u tišini”, rekao je papa, kako prenosi agencija dpa.  

Papa uvjeren u Barrosovu nevinost

Barros je optužen da štiti svog bivšeg mentora, velečasnog Fernanda Karadimu, koji je 2011. proglašen krivim nakon istrage Vatikana o dugogodišnjem zlostavljanju tinejdžera.

Sam Barros bio je među Karadiminim učenicima prije 20 godina, a još trojica postala su biskupi. Čileanac Juan Carlos Cruz tvrdi da je Barros vidio da ih Karadima zlostavlja. 

Papa je u avionu otkrio da je Barros u posljednjih nekoliko godina dvaput ponudio ostavku na dužnost, no ona nije bila prihvaćena. 

“Ne mogu ga osuditi zato što nemam dokaza i što sam uvjeren da je nedužan”, tvrdi Franjo.

Izvor: Agencije