Papa Franjo kanonizirao salvadorskog mučenika Romera i papu Pavla VI

Papa je izgovorio tradicionalnu rečenicu za kanonizaciju pred desecima hiljada vjernika (EPA)

Papa Franjo kanonizirao je u nedjelju na misnom slavlju na Trgu sv. Petra u Vatikanu ubijenog salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera i italijanskog papu Pavla VI.

Papa je izgovorio tradicionalnu rečenicu za kanonizaciju pred desecima hiljada vjernika među kojima brojni Salvadorci koji su uspjeli doputovati, prenosi Hina.

“Proglašujemo i imenujemo svetima blaženog Pavla VI, Oscara Arnulfa Romera Galdameza”, rekao je na latinskom Papa.

Još je petero blaženih proglašeno svetima.

Veliki skup

Više od 60.000 osoba, po Vatikanu, okupilo se pred bazilikom Svetog Petra čije je pročelje ukrašeno divovskim portretima tih sedam novih svetaca.

Msgr. Oscar Romero imao je u Pavlu VI mentora, svojeg nekadašnjeg profesora u Rimu s kojim se dopisivao i čiju je modernizaciju Crkve, upisanu u drugi vatikanski koncil, podržavao.

Papa Franjo koji je nosio pojas od bijelog užeta zamrljan krvlju msgra Romera te liturgijsko ruho Pavla VI tokom ceremonije kanonizacije, proglasio je svetima i dvojicu italijanskih svećenika i dvije utemeljiteljice vjerskih redova, Njemicu i Španjolku, koji su svi pomagali siromašnima.

Kanoniziran je i Nunzio Sulprizio, preminuo s 19 godina početkom 19. stoljeća. Italijansko siroče koje je prihvatilo život u patnji beatificirao je papa Pavao VI.

Izvor: Agencije