Papa Franjo: Kršćani i muslimani su braća

Papa Franjo izjavio je tokom posjeta džamiji u Banguiju, prijestolnici Centralnoafričke Republike, da su kršćani i muslimani braća te ih pozvao da odbace mržnju i nasilje.

“Kršćani i muslimani su braća i sestre”, istaknuo je Papa, obraćajući se okupljenima u glavnoj džamiji u muslimanskom dijelu Banguija, prenio je AFP.

“Oni koji vjeruju u Boga moraju također biti ljudi mira. Zajedno moramo reći ne mržnji, osveti i nasilju, a posebno nasilju koje se provodi u ime vjere ili samog Boga. Bog je mir, selam”, rekao je poglavar Katoličke crkve.

Obraćajući se okupljenima u džamiji, papa Franjo je rekao da njegov posjet CAR-u “ne bi bio potpun da ne obuhvaća i susret s muslimanskom zajednicom”.

“Svjesni smo da posljednji događaji i činovi nasilja, koji su potresli zemlju, nisu utemeljeni na vjerskim motivima”, kazao je Papa.

Pozvao je kršćane, muslimane i sljedbenike afričkih tradicionalnih religija da rade “na zaustavljanju svakog čina, s bilo koje strane, koji unakazuje lice Boga i čiji je cilj braniti određene interese – bilo kojim i svim sredstvima”.

Naselje PK-5 u Banguiju, gdje se nalazi džamija koju je posjetio Papa, posljednjih mjeseci je bilo mjesto međuvjerskih sukoba između muslimanskih pobunjenika i naoružanih kršćana.

Otvorio i ‘sveta vrata’

Prethodno je Papa, po dolasku u Bangui, pozvao stanovnike CAR-a da polože oružje i prevladaju “strah od drugih”. U tamošnjoj katedrali je otvorio “sveta vrata” u znak pokajanja i pomirenja.

Otvaranje “svetih vrata”, što simbolizira oprost pogrešaka CAR-a, uvertira je u početak “godine milosrđa” koju je proglasio i koja za 10 dana počinje u Rimu.

Njegov posjet Banguiju ocrtava njegovu želju da svom snagom podrži zaustavljanje međuetničkog sukoba u toj zemlji koji traje od 2013. godine.

Na gradskim ulicama dočekali su ga deseci tisuća vjernika, pozdravljajući ga mahanjem granama dok je prolazio cestama na kojima su bile raspoređene brojne snage UN-a i policije.

Papa je pozvao sve koji neopravdano koriste oružje u zemlji da polože “taj instrument smrti”.

Aludirajući na etničke podjele koje političari u Africi često instrumentaliziraju, Papa je naglasio da se potrebno osloboditi podjela prema obitelji i krvi.

Papa je ranije posjetio izbjeglički centar, gdje je ponovio da “nema mira bez opraštanja, bez snošljivosti te da smo, bez obzira na etničku pripadnost i društveni položaj, svi braća”. U nenajavljenom dijelu programa posjetio je pedijatrijsku bolnicu kojoj je donio lijekove iz jedne rimske katoličke bolnice.

Nakon posjeta muslimanskoj enklavi PK-5, Papa je otputovao u Rim.

Izvor: Agencije