Papa Franjo okončao posjetu SAD-u

Papa Franjo je završio šestodnevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. U obraćanju američkom Kongresu poglavar Rimokatoličke crkve je podsjetio političare da više brinu za ljude, ali i na poštivanje vjerskih sloboda i prava migranata. Obećao je procesuiranje svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu.

Osmijehom i pozdravom, papa Franjo je završio svoju prvu posjetu SAD. Njegova posjeta je privukla veliku pažnju i odobravanje, ali ovo je bila i posjeta u kojoj je papa naglasio politička pitanja koja su bliska njegovoj vjeri.

Spomenuo je migrante, klimatske promjene, nejednakost, istospolne brakove i abortus. U obraćanju biskupima, govorio je o seksualnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi. Rekao je da se sastao sa žrtvama, saslušao njihove priče i pomolio se za njih.

U javnost su 2002. procurili navodi kako je veliki broj svećenika Crkve seksualno zlostavljao djecu. Procjenjuje se da je u SAD i drugim dijelovima svijeta zlostavljano gotovo 100.000 djece. Papa, poglavar milijardu i dvije stotine miliona katolika, obećao je da će pravda stići krivce.

„Takve stvari ne smiju ostati tajna. Obećavam odgovarajući nadzor kako bi se zaštitili mladi, a odgovorni će biti procesuirani“, poručio je.

Finansijski i pravni razlozi

Ipak, mnoge žrtve su ovo već čule.

„Današnji sastanak nije zaštitio nijedno dijete, niti je otkrio počinitelje, a neće odvratiti ni od zataškavanja“, istakao je David Clohessy, direktor Mreže žrtava zlostavljanja.

Novinar Al Jazeere Alan Fisher iz Philadelphije navodi kako žrtve kažu da Crkva i dalje odbija nadležnim organima dostaviti sve detalje internih istraga, pravdajući to finansijskim i pravnim razlozima.

„To u suštini znači da su krivci i dalje na slobodi, a njihove žrtve i dalje pate“, dodao je.

Misa koju je papa vodio okupila je desetke hiljada ljudi. Bio je to najveći javni događaj njegove posjete, ali više hiljada ljudi nije uspjelo proći kroz sigurnosne provjere. Vatikan smatra da je posjeta uspjela, ali mnogi će čekati da papa s riječi pređe na djela.

Izvor: Al Jazeera