Papa Franjo pozvao na transformaciju Crkve

Papa Franjo
Papa Franjo: 'Prema informacijama u slučajevima zlostavljanja treba se odnositi sa sigurnošću, integritetom i povjerljivošću' (EPA)

Papa Franjo otvorio je u srijedu sinodu biskupa iz čitavog svijeta pozivajući na “transformaciju” paralizirajućih struktura Crkve koje udaljavaju mlade. 

Papa koji je držao misu na Trgu sv. Petra čime je počela četverosedmična sinoda posvećena mladima, zaželio je dobrodošlicu “dvojici biskupa iz kontinentalne Kine”, prvi put na sinodi. 

Prisustvo ta dva biskupa člana Kineske katoličke patriotske udruge posljedica je historijskog sporazuma upravo sklopljenog između Vatikana i Kine o gorućem pitanju imenovanja biskupa. Na kraju mise, kratka molitva izrečena je na više jezika među kojima i na kineskom.

Novi crkveni susret 

“Počinjemo novi crkveni susret koji bi nam mogao proširiti horizonte i transformirati strukture koje nas danas paraliziraju, dijele i udaljavaju od mladih, ostavljajući ih izložene nedaćama i bez vjerske zajednice koja ih podržava”, rekao je Papa. 

Papa Franjo koji će predvoditi sinodu imenovao je četiri predsjednika delegiranih s kraja svijeta, kardinale iz Iraka, Madagaskara, Mijanmara i Papue Nove Gvineje, zemalja s velikim udjelom mladih suočenih sa siromaštvom, sukobima ili statusom vjerske manjine. 

Po Papi nadanja mladih potiču na prekid s “konformizmom: uvijek smo tako radili”.

Izvor: Agencije