Papa Franjo: Razlike među ljudima su bogatstvo, a ne opasnost

Papa je pozvao na 'bratstvo među ljudima različitih ideja, ali sposobnima poštovati i slušati jedni druge' (EPA)

Papa Franjo je u svojoj božićnoj poruci svijetu u utorak pozvao ljude da razlike među sobom smatraju bogatstvom, a ne opasnošću, pa je pozvao na pomirenje u mjestima koja razdiru sukobi, prenosi Hina.

Franjo je održao tradicionalni govor “Urbi et orbi” (“Gradu i svijetu”) pred desecima hiljada ljudi na Trgu svetog Petra. Papa je u govoru, vjerovatno se referirajući na napetu političku situaciju u nizu država, pozvao na “bratstvo među ljudima različitih ideja, ali sposobnima poštovati i slušati jedni druge”.

Govoreći o polarizaciji u vezi s migracijama, rekao je da je Bog htio “ljubav, prihvatanje, poštovanje za naše skromno čovječanstvo, koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici”.

“Naše razlike zato nisu štetne ni opasne – one su izvor bogatstva”, poručio je papa.

Pozvao je na obnavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca kako bi se “krenulo na put mira koji može zaustaviti sukob duži od 70 godina, koji je unio razdor u zemlju koju je Bog odabrao da bi pokazao svoje lice ljubavi”.

‘Mir koji poštuje prava svih nacija’

Međunarodnu zajednicu pozvao je da radi na političkom rješenju za Siriju i izrazio nadu u postizanje primirja u građanskom ratu u Jemenu, gdje stanovništvo pati od nasilja i gladi. 

Papa, porijeklom Argentinac, pozvao je i na jedinstvo u Nikaragvi i Venecueli, državama koje također pogađaju politički sukobi. 

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti milioni izbjeglica i protjeranih u Africi kojima je potrebna humanitarna pomoć. U Ukrajini je pozvao na “mir koji poštuje prava svih nacija”.

Sigurnost u Vatikanu pojačana je u božićnom razdoblju. Na ključnim tačkama postavljeni su vojni džipovi, a turisti moraju proći kroz detektore metala. 

Policija je u južnoj Italiji prošle sedmice uhapsila Somalijca za koga se sumnja da je član grupe ISIL i koji je prijetio da će postaviti bombe po italijanskim crkvama, među njima i u Crkvi svetog Petra.

Izvor: Agencije