Papa Franjo stigao u posjetu Mijanmaru

'Ne mogu sakriti duboku zabrinutost situacijom vezanom za Jerusalem', poručio je papa (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stigao je u višednevni posjet Mijanmaru i Bangladešu, gdje bi trebao posjetiti i Rohinje, muslimansku manjinu koja već mjesecima trpi progone mijanmarskih vlasti.

Riječ je o trećem papinom putovanju u Aziju, ukupno njegovom 21. posjetu inozemstvu.

“Dok se pripremam posjetiti Mijanmar i Bangladeš, želim narodu u tim zemljama poslati poruke prijateljstva. Radujem se što ćemo se susresti”, napisao je papa na Twitteru.

Očekuje se da će egzodus Rohinja muslimana dominirati papinim posjetom Mijanmaru, države iz koje bježe, te Bangladešu, države u koju dolaze. 

Franjo je u videoporuci uoči posjeta naglasio da “jedva čeka upoznati” stanovnike Mijanmara. Poručio je da stiže na to područje kako bi ohrabrio “svaki pokušaj izgradnje sklada i suradnje u službi općeg dobra”. 

Uoči posjeta, papi su vodeće osobe u Rimokatoličkoj crkvi i međunarodnoj politici savjetovale da izbjegava korištenje riječi “Rohinja” tokom posjete Mijanmaru, “zbog političke osjetljivosti”.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da se papa pridržava međunarodnog zakona o samoodređenju.

Većinski budistički Mijanmar odbacuje termin “Rohinja” i ne priznaje taj narod kao državljane, ni kao etničku skupinu s vlastitim pravima, podsjeća Reuters.

Svaka četvrta izbjeglica je dijete

Da ne koristi izraz “Rohinje”, već termin “muslimani u državi Rakhine”, papu su savjetovali i bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan te mijanmarski kardinal Charles Maunga Boa.

Papa Franjo već je koristio termin “Rohinja”, osuđujući progone nad tom muslimanskom manjinom, a taj termin obilato koriste i međunarodne institucije, poput UN-a i vlada država poput SAD-a, podsjećaju agencije.

Više je puta papa govorio o “progonu naših Rohinja braće i sestara” i stao u zaštitu njihovog prava da “žive u skladu sa svojom kulturom i muslimanskom vjerom”.

“Rohinje su izbačene iz Mijanmara, sele ih s jednog mjesta na drugo, jer ih nitko ne želi. Ali, oni su dobri, miroljubivi ljudi. Oni nisu kršćani. Oni su dobri ljudi. Oni su naša braća i sestre”, kazao je papa u jednoj od svojih ranijih propovijedi.

Izrazio je svojedobno i žaljenje zbog sudbine najmanje 200.000 djece Rohinja u izbjegličkim kampovima.

Prema podacima humanitarnih organizacija, svaka četvrta izbjegica – od njih 800.000 – jeste dijete.

UN: To je etničko čišćenje

“Jedva imaju šta jesti, pate od neishranjenosti i nemaju zdravstvenu zaštitu. To se događa i danas”, rekao je svojedobno papa, kritizirajući ljude opsjednute novcem i nesposobne da ih dirne sudbina gladne djece.

Međunarodna zajednica oštro kritizira Mijanmar zbog zločina počinjenih nad Rohinjama u saveznoj državi Rakhine, u kojoj je živjelo 1,1 milijun pripadnika muslimanske manjine.

Oni nemaju status državljana, zabranjeno im je putovati, a većina je protjerana u susjedni Bangladeš.

Ujedinjeni narodi su i ranije upozoravali da progon Rohinja predstavlja etničko čišćenje.

Izvor: Agencije