Papa Franjo: Svi Korejci su jedna porodica

Papa Franjo: Današnja misa je najprije molitva za pomirenje u ovoj korejskoj porodici (AP)

Papa Franjo je u ponedjeljak, na kraju svog pohoda Južnoj Koreji, pozvao Sjeverne i Južne Korejce da priznaju kako su „jedna porodica, jedan narod“ i da međusobnim „opraštanjem“ prevaziđu više od 60 godina podjele.

Nakon susreta s čelnicima drugih religija u državi, poglavar Rimokatoličke crkve je vodio misu u katedrali Myeong-dong u Seulu za pomirbu dva dijela korejskog poluotoka podijeljena od rata 1950-1953. godine.

Tokom posjete papa nijednom nije spomenuo komunističke čelnike u Pjongjangu, niti im se obratio. Vatikan nema nikakve veze sa Sjevernom Korejom, gdje je malena katolička zajednica priznata, ali strogo nadzirana.

„Današnja misa najprije je molitva za pomirenje u ovoj korejskoj porodici. Čitav jedan narod šalje nebu svoju bolnu molbu“, kazao je papa.

Eksperiment sa podjelom

On je osudio „eksperiment s podjelom koja traje više od 60 godina“ i pozvao na priznanje „da su svi Korejci članovi jedne porodice i jednog naroda“.

Kao u septembru 2013. godine, kada je pozvao na molitvu za Siriju i u junu ove godine, kada je molio za Izraelce i Palestince, papa je od vjernika tražio da se ujedine u molitvi za mir i pomirenje.

Klonio se osuđivanja i nije se htio miješati u donošenje rješenja za zamršenu krizu.

Izvor: Agencije