Papa i Kiril se trebali zauzeti za sve ljude

Sastanak je imao dva velika cilja, mir u svijetu i ujedinjenja kršćanskih crkava (Reuters)

Papa Franjo i ruski patrijarh Kiril susreli su se na Kubi u petak. Ovo je prvi susret poglavara Katoličke crkve i ruskog patrijarha nakon crkvenog raskola 1054. godine, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Dvojica crkvenih poglavara su nakon dvosatnog sastanka potpisali zajedničku deklaraciju, izjavu, koja bi trebala značiti početak nove eru u odnosu dvije crkve. Najveći dio sastanka odnosio se na zaštitu kršćana u svijetu, naročito u ratnim područjima.

Analitičari smatraju pak kako su papa Franjo i patrijarh Kiril nedovoljno govorili o zaštiti pripadnika drugih vjera, na prvom mjestu muslimana, koji su također žrtve sukoba na Bliskom istoku.

Zaštita kršćana, isključivo

Analitičar Mirnes Kovač napisao je kako je nepošteno da vrhovni poglavari najvećih crkava pozivaju da se zaštite samo kršćani od progona na Bliskom Istoku.

„Moralno je i nadasve kršćanski bilo da su papa Franjo i patrijarh Kiril pozvali da se zaustavi progon svih ljudi, a ne samo kršćana na Bliskom istoku! Nisu samo kršćani ugroženi od pošasti koju su proizvele politike koje upravo slijede duhovne naputke patrijarha Kirila i pape Franje“, navodi Mirnes Kovač.

Kroz 40 paragrafa koju su potpisali papa Franjo i patrijah Kiril izražena je zabrinutost zbog progona kršćana na Bliskom istoku i Africi, zbog velikih migracija i uništavanja.

Dva poglavara istaknuli su potrebu razvoja međuvjerskog dijaloga te edukaciju ljudi kako ne bi mrzili ljude drugih vjera.

Vjerski poglavari još jednom su podsjetili da je porodica centar društva, i da treba zabrinuti to što u mnogim zajednicama porodica prestaje imati značaj.

Po završetku razgovora izrazili su žaljenje “zbog rana nanijetih sukobima između kršćana u dalekoj ili bliskoj prošlosti”.

Pomirenje, prema ujedinjenju

„Jedinstvo je na dobrom putu. Razmijenili smo mišljenja jasno i bez tabua – komentirao je Jorge Bergoglio novinarima razgovor s Kirilom, javlja HRT.

Dvije Crkve mogu sarađivati kako bi zaštitile kršćane u cijelom svijetu“ rekao je novinarima Kiril.

Mediji pišu kako je historijski susret dvije godine pripreman u tajnosti. Papa i patrijarh sastali su se na Međunarodnom aerodromu Jose Marti, u prostoriji u kojoj su izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je malo više od dva sata.

Kubanski predsjednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi, pozdravili su Papu kad je izašao iz aviona, nekoliko minuta prije nego se Franjo susreo s patrijarhom Kirilom. Franjo, odjeven u bijelo s kalotom na glavi, i Kiril s crnom kapom i bijelom štolom i u crnoj halji pružili su si ruke i poljubili se u oba obraza kada su se susreli u terminalu. Potom su sjeli razgovarati s pomoćnicima uz njih.

Sastanak je imao dva velika cilja: mir u svijetu i ekumenizam (pomirenje, saradnja, zbližavanje, nastojanje ujedinjenja kršćanskih crkava). Teme zajedničke deklaracije izazovi su važni za cijeli kršćanski svijet. Položaj kršćana na Bliskom istoku samo je jedan od njih.

Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054. Smatra se da Ruska pravoslavna crkva danas broji oko 165 miliona od ukupno oko 250 miliona pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska zajednica ima oko 1,25 milijardi vjernika.

Izvor: Agencije