Papa: Moja poruka o Rohinjama doprla do mijanmarskih vođa

Pope Francis gestures during a news conference on board of the plane during his flight back from a  trip to Myanmar and Bangladesh
Papa se obratio novinarima u avionu tokom povratka u Rim iz Bangladeša (Reuters)

Papa Franjo branio je svoju strategiju izbjegavanja pojma “Rohinja” u Mijanmaru, rekavši kako vjeruje da je svoju poruku prenio civilnom i vojnom vodstvu, ne prekidajući dijalog.

Obraćajući se novinarima u avionu tokom povratka u Rim iz Bangladeša, papa je rekao da je u privatnim razgovorima s vojnim vođama odlučno tražio da poštuju prava izbjeglih Rohinja, javlja Hina.

Otkrio je i da je zaplakao kada se u petak u Bangladešu sastao s grupom Rohinja, gdje je branio njihova prava. “Za mene je najvažnije da ta poruka dopre do drugih, pokušati govoriti jednu po jednu stvar i slušati odgovore”, rekao je.

“Znam da bi nam, da sam u službenim govorima upotrijebio tu riječ, zalupili vrata pred nosom. Ali u javnosti sam opisivao situacije, prava, rekao da se nikoga ne smije isključivati, (pravo na) državljanstvo, kako bih si dopustio da na sastancima u četiri oka odem korak dalje”, rekao je.

Papa Franjo nije izgovorio riječ Rohinja u javnosti, tokom prvog dijela posjeta Mijanmaru. Lokalne rimokatoličke crkvene vlasti savjetovale su mu da ne izgovara tu riječ jer bi mogla izazvati negativne posljedice za kršćane i druge manjinske grupe. Pretežno budistički Mijanmar ne priznaje Rohinje, koji su većinom muslimani, kao etničku grupu s vlastitim identitetom, nego ih smatra ilegalnim izbjeglicama iz Bangladeša.

‘Zemlja u tranziciji’

Papa se sastao s mijanmarskim vojnim vođama iza zatvorenih vrata, ubrzo nakon dolaska u najveći grad te zemlje Yangon. Sastanak je bio zakazan za četvrtak ujutro, ali vojska je u zadnji čas zatražila da bude pomaknut. Stoga su se s papom sastali prije civilnih vođa umjesto da bude obratno, kako je planirano. “Bio je to dobar razgovor i o istini se ne može pregovarati”, rekao je papa, govoreći o tom sastanku.

Na pitanje je li izgovorio riječ Rohinja na zatvorenom sastanku s vojnim vođama, papa je odgovorio: “Govorio sam kako bih prenio poruku, a kada sam vidio da je poruka prenesena, usudio sam se reći sve što sam želio reći”. Zatim se nasmiješio novinarima i završio odgovor latinskom frazom “Intelligenti Pauca” (pametnom dosta), potvrdivši time da je izgovorio riječ koju vojska prezire.

Grupe za ljudska prava kritizirale su čelnicu Mijanmara Aung San Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir koja je u kućnom pritvoru provela ukupno 15 godina prije nego što je izabrana na izborima 2015. godine, jer se nije pobunila protiv generala. Ali papa Franjo, koji se sastao s njom u utorak, nije donosio preuranjene zaključke.

“Mijanmar je zemlja koja se politički razvija, u tranziciji je”, rekao je papa odgovarajući na pitanje o Suu Kyi i mladoj demokratiji u Mijanmaru. “Stvari se moraju gledati kroz tu prizmu. Mijanmar mora gledati naprijed prema izgradnji zemlje.”

U petak je papa Franjo u glavnom gradu Bangladeša Dhaki, održao emotivan sastanak s Rohinjama i tada je prvi put tokom putovanja izgovorio tu riječ, premda se dvaput zauzeo za njih u Vatikanu. Okupljenima je rekao da je Bog s njima gdje god jesu i da ih se mora poštovati. “Plakao sam i pokušao to sakriti”, rekao je papa Franjo u avionu, prepričavajući koliko je bio dirnut kada su mu izbjeglice pripovijedale svoja teška iskustva.

Izvor: Agencije