Papa osudio ‘populističku demagogiju’ prema migrantima

Papa Franjo
Papa Franjo: 'Od onih koji dolaze očekuje se da se ne zatvore za kulturu i običaje zemlje koja ih prima' (AP)

Papa Franjo u utorak je istaknuo važnost “svete dužnosti gostoljubivosti” u poduljem govoru o migrantima, osudivši odbacivanje drukčijih “ukorijenjeno u sebičnosti i pojačano populističkom demagogijom”.

“Današnji migracijski tokovi najveća su seoba ljudi, pa i naroda dosad”, rekao je papa, rođen u Argentini, primajući u Vatikanu sudionike dvodnevnog međunarodnog foruma “Migracije i mir”.

“Prinudnost” velikog broja tih migracija zahtijeva žuran, koordiniran i djelotvoran odgovor, istaknuo je papa, koji od početka svoga pontifikata 2013. godine pokazuje posebnu pozornost prema migrantima.

Jedno od njegovih prvih putovanja bilo je na talijanski otok Lampedusu, nakon potonuća broda s migrantima, kada je u listopadu 2013. godine poginulo 360 ljudi.

Prihvat migranata “temelji se na svetoj kreposti gostoljubivosti, koja je prisutna u različitim religijskim običajima”, naglasio je papa, kako prenosi Hina.

‘Ni asimilacija ni uključivanje’

Papa je ocijenio da je “integracija, koja nije ni asimilacija ni uključivanje”, proces utemeljen na “međusobnom priznavanju kulturnog bogatstva onih koji su drukčiji”. 

“Od onih koji dolaze očekuje se da se ne zatvore za kulturu i običaje zemlje koja ih prima, a napose da poštuju njezine zakone”, dodao je.

“Odgovoran i dostojanstven prihvat naše braće i sestara počinje time da im ponudimo pristojan i prikladan smještaj”, istaknuo je, ocijenivši da okupljanje velikog broja tražitelja azila i izbjeglica na jednom mjestu “nije dalo dobre rezultate”.

Da bi se zaštitilo tu populaciju i suzbili “trgovci ljudskim mesom”, nužni su, kazao je, “jasni i primjereni međunarodni i nacionalni pravni mehanizmi”.

Izvor: Agencije