Papa pomilovao, ali i protjerao batlera

Afera curenja dokumenata nazvana je Vatileaks (Getty Images)

Papa Benedict XVI u subotu je pomilovao svog bivšeg batlera Paola Gabriela, koji je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog otkrivanja tajnih vatikanskih dokumenata.

Uprkos pomilovanju, papa je Gabriela protjerao iz Vatikana.

“Jutros je Sveti Otac Benedict XVI posjetio Paola Gabriela u zatvoru kako bi potvrdio svoj oprost, te da mu lično saopći da je prihvatio njegov zahtjev za pomilovanje”, navodi se u saopćenju Vatikana.

Pomilovanje je opisano “očinskim činom” za čovjeka “koji je s papom bio blisko povezan dugi niz godina”.

Osuđen vatikanski informatičar

Međutim, bivši batler “ne može nastaviti svoje prethodne dužnosti, niti dalje živjeti u Vatikanu”, dodaje se u saopćenju.

Gabriele je u oktobru proglašen krivim za objelodanjivanje osjetljivih dopisa novinarima, u sklopu žviždačke kampanje protiv onoga što je nazvao “zlom i korupcijom” u Vatikanu.

U novembru, Sud u Vatikanu donio je odluku da je vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti kriv za ometanje pravde u istrazi o curenju povjerljivih papinih dokumenata, te ga osudio na uvjetnu kaznu od dva mjeseca.

Sciarpelletti je bio optužen za pomoć Gabrielu u curenju dokumenata, ali je Sud odlučio da ga proglasi krivim samo za ometanje pravde, jer je nekoliko puta promijenio iskaz tokom istrage.

Izvor: Agencije