Papa pozvao na solidarnost s Rohinjama

Od petka traju sukobi između pripadnika policije i pobunjenika iz naroda Rohinja (Al Jazeera)

Papa Franjo pozvao je na solidarnost i zatražio da se poštuju prava muslimanske manjine, pripadnika naroda Rohinja nakon nasilja s 92 poginule osobe u Mijanmaru proteklih dana.

“Stižu mi žalosne novosti o progonu pripadnika vjerske manjine, naše braće Rohinja”, kazao je papa pred više hiljada okupljenih na Trgu svetoga Petra u nedjelju.

“Želio bih im izraziti svoju bliskost i Svevišnjega pozvati da ih spasi te da potakne muškarce i žene dobre volje da doprinesu poštivanju njihovih prava”, dodao je papa, koji bi, po nepotvrđenim informacijama krajem novembra trebao posjetiti Mijanmar i Bangladeš. 

Od petka traju sukobi između pripadnika policije i pobunjenika iz naroda Rohinja u kojima su smrtno stradale najmanje 92 osobe, među kojima 12 pripadnika snaga sigurnosti.

Ljudi koji već godinama pate

Mediji pišu da su u subotu mijanmarske vlasti otvorile vatru na civile koji su bježali prema Bangladešu. Oni izvještavaju i da su nedavno Mijanmar i Bangladeš posjetili članovi vatikanskog izaslanstva koje priprema papinu posjetu tim zemljama krajem novembra. Vatikan još nije službeno potvrdio tu informaciju.

U februaru je papa Franjo osudio odnos prema pripadnicima naroda Rohinja, koje “muče, zlostavljaju i ubijaju jer nastoje održati svoju tradiciju i vjeru” u Mijanmaru. Dodao je da je riječ o “dobrim i miroljubivim ljudima koji već godinama pate”.

Pripadnici naroda Rohinja u Mijanmaru se, zemlji s oko 90 posto budista, tretiraju kao stranci, iako tamo žive već generacijama.

Smatra ih se imigrantima iz Bangladeša i naziva “bengalcima” s obzirom na to da je izraz “rohinja” tabu u Mijanmaru, većinski budističkoj zemlji obilježenoj utjecajem radikalnih monaha koji osuđuju muslimane kao prijetnju. U saveznoj državi Rakhine živi ih oko 1,1 milion.

Izvor: Agencije