Papa pozvao učesnike skupa u Davosu na odgovornost prema siromaštvu

Umjetna inteligencija i robotika moraju doprinositi 'službi čovječanstva i zaštiti našeg zajedničkog doma', poručio je papa (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je učesnike godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradiću Davosu da preuzmu odgovornost prema siromaštvu i rastućim nejednakostima u svetu.

“Od moralnog je značaja da svi preuzmemo odgovonost i stvorimo odgovarajuće uslove da svako živi dostojanstveno”, naveo je papa u poruci uoči zvaničnog početka foruma.

Papa je u poruci upozorio da na nivou globalnog upravljanja postoji sve veća fragmentacija između vlada i drugih institucija.

“Pojavljuju se novi akteri, kao i nova ekonomska konkurencija i regionalni trgovinski sporazumi. Čak i najnovije tehnologije transformišu ekonomske modele i sam globalizovani svet, koji, uslovljen privatnim interesima i ambicijom za profitom po svaku cenu, čini se, više podržava dalju fragmentaciju i individualizam nego što olakšava pristupe koji su inkluzivniji”, navodi se u papinoj poruci.

Izazovi finansijske nestabilnosti

On je rekao da finansijska nestabilnost predstavlja nove probleme i ozbiljne izazove: porast nezaposlenosti i siromaštva, proširenje socio-ekonomskog jaza i novi oblici ropstva često su ukorenjeni u konfliktnim situacijama, migracijama i različitim društvenim problemima.

“U tom kontekstu, od vitalnog je značaja zaštititi dostojanstvo ljudske osobe, posebno pružajući svim ljudima stvarne mogućnosti za integralni ljudski razvoj i primenom ekonomskih politika koje favorizuju porodicu”, rekao je papa.

On je upozorio na neke od opasnosti tehnološkog napretka, kao što su veštačka inteligencija i robotika, za koje je rekao da moraju biti primenjene na takav način da “doprinose službi čovečanstva i zaštiti našeg zajedničkog doma umesto suprotno, kako, nažalost, predviđaju neke ocene”.

Više od šezdeset šefova država i vlada, kao i stotine preduzetnika, ljudi iz sveta nauke i civilnog društva i slavnih ličnosti okupiće se u Davosu od utorka do petka.

Izvor: Agencije