Papa: Racionalno prihvatati izbjeglice

Papa je 16. aprila posjetio otok Lesbos i vratio se s 12 Sirijaca u Vatikan (EPA)

Evropa bi trebalo da integrira izbjeglice i migrante koji dolaze na njenu teritoriju, ali ne i da “širom otvara vrata na iracionalan način”, izjavio je papa Franjo za francuski list La Croix.

Papa je u razgovoru za taj list u izdanju od utorka, na pitanje da li Evropa može da primi toliki broj izbjeglica i migranata, odgovorio: “To je pravo i odgovorno pitanje, jer se ne mogu širom otvoriti vrata na iracionalan način”.

Papa je 16. aprila posjetio otok Lesbos, ulaz za izbjeglice i migrante u Evropu, i vratio se s 12 Sirijaca u Vatikan, što agencija France Presse ocjenjuje snažnom gestom u trenutku dok Evropa prolazi kroz migracijsku krizu koja je politički dijeli.

Izvor problema

“Međutim, temeljno pitanje koje si danas moramo postaviti je zbog čega ima toliko izbjeglica i migranata” nastavio je Sveti otac.

“Inicijalni problem su ratovi na Bliskom istoku i u Africi i slabi razvoj na afričkom kontinentu, što dovodi do gladi”.

Međutim, “najgore je getoizirati ih a trebalo bi ih, sasvim suprotno, integrirati”, rekao je Papa, prenosi Hina.

“U Briselu, teroristi su bili Belgijci, djeca migranata, ali su dolazili iz geta. U Londonu, novi gradonačelnik (Sadiq Khan, sin pakistanskog imigranta) položio je zakletvu u katedrali i sigurno će ga primiti kraljica. To pokazuje koliko je važno da Evropa bude spremna na integraciju”, naglasio je Papa.

Izvor: Agencije