Papa: Riješimo se nuklearnog oružja

Papa je ponovo pozvao na oprez nakon sporne američke odluke o Jerusalemu (EPA)

Papa Franjo pozvao je u nedjelju na svijet bez nuklearnog oružja i na efikasne mjere borbe protiv klimatskih promjena.

U obraćanju vjernicima na Trgu Svetog Petra, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je istakao “snažnu vezu između ljudskih prava i nuklearnog razoružanja”, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, rad na zaštiti dostojanstva najslabijih i najugroženijih podrazumijeva “i odlučan rad na izgradnji svijeta bez nuklearnog oružja”.

Također, papa je pozvao ljude da informacije i tehnologiju stave u službu mira i istinskog napretka.

Kao snažan zagovornik zaštite prirodne sredine, papa je, također, izrazio nadu da će ljudi shvatiti “potrebu da se usvoje zaista efikasne odluke u cilju borbe protiv klimatskih promjena”, ali i potrebu za borbom protiv siromaštva.

Poziv na oprez u Jerusalemu

Papa je ponovo pozvao na “razboritost” i na “oprez” nakon sporne američke odluke o priznanju Jerusalema izraelskom prijestolnicom.

On napominje da “samo rješenje postignuto pregovorima Izraelaca i Palestinaca može donijeti čvrst i trajan mir te garantirati miran suživot dvije država u međunarodno priznatim granicama”.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu, što je međunarodna zajednica osudila.

Izvor: Agencije