Papa stao u odbranu Rohinja muslimana

Mianmar je do sada nijekao sve optužbe za kršenja ljudskih prava nad muslimanima na sjeveru zemlje (AP)

Papa Franjo je odlučno istakao da Rohinja muslimani u Mijanmaru imaju pravo da “žive svoju vjeru” i kritizirao je vladu te zemlje zbog progona pripadnika te zajednice.

U žestokom napadu na režim u Mijanmaru, papa je kazao da su Rohinje izložene torturi “samo zbog toga što žele živjeti svoju kulturu i muslimansku vjeru.”

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi obećala je da će istražiti te optužbe.

Mijanmar je do sada negirao da je počinio zvjerstva nad muslimanskom manjinom koju čini blizu 1,2 miliona ljudi u sjevernoj državi Rakhine, koji nemaju državljanstvo nijedne države.

Papa Franjo je ove stavove iznio na obraćanju tokom sedmične lekcije katekizma, koja je posvećena općim kršćanskim zapovijedima nade i praštanja u cilju stvaranja mira.

“Izbačeni su iz Mijanmara, seli ih se s jednog mjesta na drugo jer ih niko ne želi. Ali oni su dobri, miroljubivi ljudi. Oni nisu kršćani. Oni su dobri ljudi. Oni su naša braća i sestre”, dodao je.

Kako navodi britanski Independent, papa je očigledno ukazivao na prošlosedmični izvještaj UN-ove kancelarije za ljudska prava, u kojem su detaljno navedene tvrdnje o mučenju, silovanju i ubistvima Rohinja, čiji je počinilac vojska Mijanmara.

Vlada te zemlje ograničava pristup lokacijama gdje je prijavljen progon Rohinja, što znači da je veoma teško potvrditi izvještaje iz te regije.

Izvještaj UN-a

Svjedoci su govorili o “ubistvu beba, dojenčadi, djece, žena i starijih, pucanju na ljude koje bježe, paljenju čitavih sela, masovnom pritvaranju, masovnom i sistematičnom silovanju i seksualnom nasilju, namjernom uništavanju hrane i izvora hrane”, piše u izvještaju UN-a.

Izvještaj je zasnovan na razgovorima sa 204 izbjeglice iz reda Rohinja koje su pobjegle u Bangladeš i govorile o strašnim zločinima koje su, navodno, izvršili pripadnici mijanmarskih snaga sigurnosti ili civilni borci koji djeluju uz policiju ili vojsku.

“Navodno je osmomjesečna beba ubijena, a njenu majku odjednom je silovalo pet pripadnika snaga sigurnosti”, objavili su iz UN-a, pozivajući se na svjedoke dešavanja.

Globalno tijelo također je navelo kako svjedoci govore da je troje djece, dobi šest godina ili mlađe, “iskasapljeno i ubijeno noževima”.

“Kakva mržnja može nagnati čovjeka da zbode bebu koja plače i traži majčino mlijeko? Kakva je ovo ‘operacija čišćenja’? Kakvi se ciljevi za nacionalnu sigurnost ovim postižu? Strašna okrutnost kojoj su ova djeca podvrgnuta nemjerljiva je”, kaže u saopćenju Zeid al-Hussein, šef UN-ovog ureda za ljudska prava.

Zvanični Yangon odbija priznati Rohinje kao jednu od etničkih manjina u državi i umjesto toga ih karakterizira kao Bengalce, odnosno ilegalne imigrante iz susjednog Bangladeša iako generacijama žive u Mijanmaru.

Blizu 66.000 osoba pobjeglo je iz većinski muslimanskog sjevernog dijela države Rakhine u Bangladeš od početka navedene operacije.

Izvor: Agencije