Papa: Starost nije bolest, starci nisu Marsovci

Papa: Bolesno je vidjeti kako se odričemo starijih, to je ružno, to je grijeh; napuštanje starih osoba je smrtni grijeh (Reuters)

Papa Franjo izrazio je nezadovoljstvo u srijedu zbog tendencije mladih generacija da starost sve više smatraju “bolešću, od koje se treba distancirati”, a stare osobe “Marsovcima”, prenose agencije.

“Starost nije bolest. Stara osoba nije Marsovac. Stara osoba smo mi uskoro ili puno kasnije, neizbježno, čak ako na to ne mislimo”, primijetio je 78-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve pred oko 12.000 okupljenih na Trgu svetog Petra na sedmičnoj općoj audijenciji.

“Zahvaljujući napretku medicine, život se produžava, ali se društvo ne otvara životu. Dok smo mladi – zanemarujemo starost, kao da se radi o bolesti od koje se treba distancirati, ali kad starimo – posebno ako smo siromašni, bolesni ili sami – uviđamo da je društvo programirano na učinkovitost, koja, posljedično, ignorira stare osobe”.

Istakao je kako, iako se povećava broj starih osoba na svijetu, “naša društva nisu dovoljno organizirana da naprave dovoljno prostora za njih, sa zasluženim poštovanjem i stvarnim razumijevanjem njihove krhkosti i njihovog ponosa”.

Smrtni grijeh

Citirao je “jasne i proročke riječi” svog prethodnika Benedikta XVI, koji je, dok je bio u posjeti jednom domu staraca u novembru 2012. godine, kazao da se “kvalitet civilizacije ocjenjuje djelimično po načinu na koji se odnosi prema starim osobama”.

“Gdje nema počasti za starije, nema budućnosti za mlade”, kazao je papa Franjo te dodao kako mnogi stare osobe vide kao teret koji ne donosi prihod i da treba biti odbačen.

“Niko to ne govori otvoreno, ali to činite… Iz našeg straha od slabosti i ranjivosti, ne toleriramo starije i napuštamo ih. Bolesno je vidjeti kako se odričemo starijih, to je ružno, to je grijeh. Napuštanje starih osoba je smrtni grijeh.”

Izvor: Agencije