Papa stiže u Sarajevo: Vrijeme je za lijepe priče iz BiH

Mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao Drugi kažu da je organizacija dijela papine posjete 'projekt njihovih života' (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao Drugi u Sarajevu ovih dana neprestano zvone telefoni, svi rade prekovremeno, dostupni su 24 sata dnevno, a kroz prostorije užurbano prolaze mladi uposlenici, dok jedni s drugim dijele nove informacije.

Njih 11 radi na, kako kažu, projektu njihovih života – organizaciji dijela posjete pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Kada kažete da 11 ljudi oraganizira veliki dio posla zvuči malo, ali smo mi dobro ‘uhodani’ kao tim. Atmosfera je super pozitivna i radna, a i pjevamo našu himnu ‘Stopama mira’. Čak imamo poseban hamer, gdje pišemo sve naše ‘izvale'”, opisuje nam atmosferu glasnogovornik Josip Milanović.

On i njegove kolege iz Centra, u kojem će se papa Franjo sresti s mladima, zaduženi su za mnoge stvari – kreiranje jednoiposatnog programa uoči mise na stadionu Koševo, kao i programa u njihovom Centru, pronalaženje smještaja za hiljade volontera i mladih koji dolaze, organizaciju bdijenja dan prije posjete, kao i osmišljavanje himne, spota i koreografije za ovaj događaj.

“To je projekt naših života. Nakon ovoga nam je još ostalo da organiziramo Eurosong i možemo dobiti beneficirani radni staž”, u šali govori Milanović, dodajući da je najteže bilo raditi u tajnosti prije nego što su izašle zvanične informacije o ovoj posjeti.

Mladi u Centru naglašavaju da već imaju gotovo 600 prijavljenih volontera, koji će, dodaju, imati razna zaduženja tokom posjete.

U samom Centru papa Franjo će se susresti s mladima i održati govor. Za taj događaj se prijavilo više od 4.500 ljudi, međutim, u sali ima mjesta za njih 1.000. Ostali će moći će sve to pratiti ispred zgrade preko velikih ekrana, a,ako kažu u Centru, papa Franjo će izaći na terasu i obratiti im se.

‘Mladi trebaju ostati u BiH’

“Bit će mladih iz Hrvatske, Srbije i drugih susjednih zemalja, zatim Italije, Njemačke, Austrije, ali čak i iz Meksika. Ovo je susret za mlade svih konfesija, ne samo za katolike. Program će obogatiti izvođači iz Srebrenice, to su djeca koja će pjevati, a najviše njih je islamske vjeroispovijesti. Također, nastupit će jedan zbor iz Istočnog Sarajeva”, objašnja Milanović, dok se neprestano javlja na telefon.

Papa Franjo će tokom posjete ovom Centru čuti i “svjedočanstva” dva mlada uposlenika, koji će govoriti o tome kako je živjeti u Bosni i Hercegovini, koji su to problemi mladih i poručiti da je to zemlja vrijedna pažnje.

Prodavači na Baščaršiji očekuju veliki broj turista Foto: Al Jazeera

“Upravo zbog slike koju ćemo mi poslati svijetu, zbog poruka koje će taj dan biti upućene iz Sarajeva, to su lijepi povodi kada se Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo nađu u svjetskim medijima. Taj događaj će puno značiti za promociju grada i države, pa tako i u smislu turizma.”

Vlasnici suvenirnica na Baščaršiji i sami se pripremaju za papinu posjetu. Kažu da su naručili dodatne suvenire, jer očekuju da će tih dana doći puno više gostiju i možda kupiti neku uspomenu na Sarajevo.

“Mi smo već napravili šolje s likom pape Franje, a planiramo naručiti još magneta, majica i drugih suvenira s obilježijma Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, kaže prodavačica u jednoj suvenirnici.

Radnica u prodavnici pored govori kako se nada da će biti puno turista i hodočasnika te dodaje kako bi bilo dobro i nešto zaraditi.

“Planiramo napraviti majice, već imamo neke suvenire Sarajeva, uključujući i Katedralu. Na taj dan papine posjete očekujemo najviše gostiju.”

Dio mladih iz cijele regije i svijeta doći će u Sarajevo i prije ovog događaja, kako bi dan uoči posjete održali bdijenje, koje organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao Drugi.

Tada će nekoliko hiljada mladih zapaliti svijeće za sve osobe koje su nastradale na Bliskom istoku ili izgubile svoje najmilije, čime će iz Bosne i Hercegovine biti poslana poruka o miru.

“Reći ćemo koliko je zajedništvo bitno, bez obzira na vjersko opredjeljenje, kao i to da je vrijeme da iz ove zemlje počnu izlaziti lijepe priče, a takvih ima, samo treba zagrebati ispod površine”, poruka je mladih iz ovog Centra.

Izvor: Al Jazeera