Papa: Svijet je u ratu, ne vjerskom, već za novac

Papa Franjo: To nije rat religija; to je rat interesa; rat za novac; rat za prirodne resurse; rat za dominaciju naroda (Reuters)

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, izjavio je u srijedu kako nedavni napadi, uključujući ubistvo svećenika u Francuskoj, pokazuju kako je svijet u ratu, ali ne vjerskom, javljaju svjetske agencije.

On je objasnio kako ne misli na rat religija, već na rat za dominaciju naroda i ekonomske interese, prenosi agencija AP.

“To nije rat religija. To je rat interesa. Rat za novac, rat za prirodne resurse. Rat za dominaciju naroda. O tom ratu govorim”, rekao je papa novinarima u avionu na putu za Krakov, gdje će prisustvovati globalnom skupu katoličke omladine, koji se održava svake dvije do tri godine.

Sve religije žele mir, drugi žele rat, smatra on.

Papa je razgovarao s novinarima u avionu tokom leta iz Rima za Poljsku, gdje je počeo svoju petodnevnu pastoralnu posjetu povodom Svjetskog dana mladih 2016.

Posjeta Auschwitzu

Ranije je poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Blaszczak najavio kako će papinu posjetu Poljskoj osiguravati više od 39.000 policijskih i drugih sigurnosnih službenika.

Tokom posjete jugu Poljske, koja će trajati do nedjelje, planirane su otvorene mise i molitve s oko 1,5 miliona učesnika Svjetskog dana mladih u Krakovu.

U sklopu posjete, Franjo će obići bivši nacistički koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau i najveće poljsko svetište Jasna Gora.

Izvor: Agencije