Papa traži akciju za spas azilanata

Sergio Mattarela i papa Franjo pozvali su na rješavanje problema migranata (Reuters)

Papa Franjo pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira nakon još jednog tragičnog događaja, smrtnog stradavanja brojnih emigranata iz zemalja sjeverne Afrike u nastojanju da stignu do obala Evrope i boljeg života.

Brojni migranti

Prema zvaničnim evropskim podacima, više od 280.000 migranata ušlo je prošle godine u Evropsku uniju. Mnogi su došli iz Sirije, Eritreje i Somalije. Trenutno je zbog smanjenih mjera sigurnosti najfrekventnija dionica preko Libije. Iz te zemlje, migranti morskim putem kreću ka Grčkoj ili Italiji.

Prošle godine, najmanje 170.000 migranata stiglo je preko Italije , a na tom putu, njih više od tri hiljade izgubilo je život.Tokom prva dva mjeseca ove godine, dolasci migranata su gotovo udvostručeni u poređenju s istim periodom prošle godine

“Želio bih izraziti zahvalnost Italijanima koji su prihvatili brojne emigrante u potrazi za utočištem, po cijenu vlastitog života”, rekao je papa tokom prvog službenog susreta s novim italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, prenosi Hina.

Papa je poziv uputio sedam dana nakon što se u Sredozemlju utopilo gotovo 400 osoba.

Hiljade migranata

Pripadnici italijanske obalne straže kažu da se u posljednjih šest dana na italijanskim obalama iskrcalo više od 11.000 osoba te da ih još stiže.

Posljednja grupa od blizu 450 izbjeglica, među kojima je bilo i 50-ak djece, dvoje novorođenčadi i dvije trudnice, stigla je u subotu ujutro u Messinu nakon što su ih spasili pripadnici italijanske mornarice.

“Očigledno je da razmjeri ovog fenomena zahtijevaju veću angažiranost. Ne smijemo se umoriti u svojim nastojanjima da na ovo pitanje pronađemo globalniji odgovor na evropskoj i međunarodnoj razini”, kazao je papa tokom susreta s Mattarellom, koji je ponovio apel Rima za snažnijom podrškom evropskih partnera u suočavanju s ovom humanitarnom krizom.

Od početka godine na potezu između Libije i Italije život je izgubilo 900 emigranata u nastojanju da stignu do italijanske obale.

Izvor: Agencije