Papa traži privremene vize za izbjeglice u zonama sukoba

Izbjeglicama bi se trebala omogućiti sloboda prakticiranja vjere koju su odabrali, kaže papa Franjo (EPA)

Papa Franjo je pozvao na izdavanje “privremenih viza” za izbjeglice koji bježe iz područja u kojima traju sukobi, u tekstu o ovom migracijskom fenomenu u kojem odbacuje “kolektivne i samovoljne progone”.

“Bilo bi dobro predvidjeti mogućnost izdavanja posebnih privremenih viza za osobe koje bježe pred sukobima u susjedne zemlje”, ocjenjuje argentinski papa u tekstu napisanom povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji se obilježava 14. januara 2018. godine, prenosi Hina.

“Kolektivna i samovoljna protjerivanja migranata i izbjeglica ne predstavljaju prikladno rješenje, pogotovo zato što se ti ljudi protjeruju u zemlje koje im ne mogu garantirati ni dostojanstvo, ni poštivanje temeljnih ljudskih prava”, smatra papa Franjo.

U tekstu nije precizirao na koju zemlju misli, već je aludirao na opće stav kojeije u novembru 2013. godine zauzela vatikanska diplomatija pred Svjetskom organizacijom za migracije.

Humanitarni koridori

Papa smatra da se “puno više zemalja” treba zalagati za otvaranje “humanitarnih koridora za najranjivije među migrantima i izbjeglicama”.

On se zauzima i za “okupljanje porodica, a pritom misli i na djedove i bake, braću, sestre i unuke, pri čemu treba voditi računa o ekonomskim kapacitetima” te o tome da bi se posebno trebalo povesti računa o izbjeglicama i migrantima koji duže ostaju u zemlji.

Papa je iskazao protivljenje “zadržavanju osoba koje uđu na teritoriju druge zemlje bez dopuštenja”.

“U zemlji koja prihvata izbjeglice stranci bi trebali imati pravo na zdravstvenu zaštitu te bi trebali biti uključeni u penzioni sistem”, piše papa Franjo, podsjećajući da bi im se trebala omogućiti i sloboda prakticiranja vjere koju su odabrali.

Izvor: Agencije