Papa u Halep poslao 100.000 eura

Donacija je namijenjena siromašnima u razorenom sirijskom gradu (EPA)

Papa Franjo poslao je 100.000 eura za siromašne u razorenom sirijskom gradu Halepu, izjavila je glasnogovornica Vatikana.

Administracija Vatikana učestvovala je u donaciji koja će biti proslijeđena posredstvom fonda za dobrotvorne svrhe papinske kancelarije i franjevačkog reda u Svetoj zemlji, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Halep je bio najnaseljeniji grad u Siriji prije izbijanja rata prije šest godina, ali su dijelovi grada potpuno uništeni, a hiljade ljudi raseljene su tokom borbi koje su zadesile tu zemlju.

Više od 30.000 civila pobjeglo je prethodnih dana iz provincije Halep zbog žestokih sukoba vladinih snaga, koje podržava ruska vojska, i boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji traju već sedmicama na sjeveru zemlje.

Nastavljeno vodosnabdijevanje

Snage sirijske vlade, potpomognute ruskim zračnim snagama i artiljerijom, vodile su žestoke sukobe s ISIL-om i od polovine januara zauzele blizu 90 sela u toj provinciji, prenosi AFP pozivajući se na sirijsku državnu agenciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je ove sedmice da su vladine snage, koje su oslobodile grad u decembru, nakon intenzivnih borbi preuzele glavni izvor snabdijevanja vodom od ISIL-a.

Stanovnici Halepa bili su 47 dana bez vode nakon što su borci ISIL-a presjekli vodosnabdijevanje.

Izvor: Agencije