Papa u Kongresu: Borba protiv siromaštva na svim frontovima

U prvom obraćanju jednog poglavara Rimokatoličke crkve američkom Kongresu, papa Franjo pozvao je na ukidanje smrtne kazne te ukazao na važnost borbe protiv siromaštva i gladi u cijelom svijetu.

”Moramo izbjegavati zajedničko iskušenje, a to je da ne smijemo odbaciti što god nam se čini problematičnim. Zapamtimo zlatno pravilo – postupajte prema drugima onako kako biste željeli da oni postupaju prema vama.

Ako želimo trajnu sigurnost, dajmo drugima sigurnost; ako želimo život, dajmo drugima život; ako želimo prilike, pružimo drugima prilike.

Ono što činimo protiv drugih, može biti nešto što vremenom drugi mogu činiti protiv nas.

Zlatno pravilo nas, također, podsjeća na našu odgovornost da štitimo i da branimo ljudski život u svakoj fazi njegova razvoja.

Ovo uvjerenje me je vodilo od samog početka moje službe i navodilo me da se na različitim razinama zalažem za globalno ukidanje smrtne kazne. Uvjeren sam da je to najbolji način zato što je svaki život svet, zato što svako ljudsko biće ima neotuđivo dostojanstvo, a društvo može imati korist od rehabilitacije onih koji su osuđeni na zločin”, rekao je papa Franjo.

Njegove riječi dočekane su gromoglasnim pljeskom.

Papa Franjo je rekao da se ”borba protiv siromaštva i gladi mora stalno voditi i na mnogim frontama”.

Kazao je kako je potrebno vratiti dostojanstvo onima koji su isključeni.

Pozvao je na pravilno korištenje prirodnih resursa i zaštitu okoliša.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić izvijestio je da je papa Franjo rekao sve ono čega su se republikanci plašili.

Republikanac katolik Paul Gosar, kongresnik iz Arizone, nije nazočio Papinom obraćanju jer se protivi njegovom stajalištu o zaštiti okoliša.

”Papa Franjo je čovjek koji svojim blagim riječima uzburka javnost ne samo u Americi nego i diljem svijeta”, javio je Puljić.

Papa je kazao da nijedna religija nije imuna od ideološkog ekstremizma i osudio korištenje vjere u političke i terorističke svrhe, javio je naš reporter.

Susret s Obamom

Dan nakon susreta s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, papa Franjo se obratio Kongresu, gdje mu se dive usprkos velikim razlikama u odnosu na republikansku većinu kada je riječ o klimi, useljavanju i kapitalizmu.

Od kada je u utorak stigao u Washington, Sjedinjene Američke Države žive u ritmu Papina posjeta, prenose agencije.

Tijekom njegova govora u Kongresu, više od 500 kongresnika i senatora natiskalo se u polukružnoj dvorani Zastupničkog doma, sa sucima Vrhovnog suda i članovima izvršne vlasti, među kojima je i potpredsjednik Joe Biden.

Tek 30 posto američkih kongresnika su katolici, a 90 posto su kršćani. I republikanci i demokrati veoma poštuju Papu. Dan u Kongresu neizostavno počinje molitvom, a iznad predsjednikova sjedala urezan je natpis “Vjerujemo u Boga”.

Potvrde ideja američkih političara

Svaka strana nalazi u Papinim stajalištima potvrdu za svoje ideje.

Demokrati plješću Papinim pozivima na djelovanje protiv klimatskog zatopljenja i na pružanje ruke useljenicima u času kada SAD raspravlja o sudbini milijuna ilegalnih imigranata iz Meksika i Srednje Amerike.

Pozitivno su ocijenili njegovu encikliku o okolišu “Hvaljen budi”, objavljenu u lipnju, među ostalim i zato što je Papa u njoj osudio “božanstvo tržišta” i pokoravanje financijskoj moći.

Konzervatici su, pak, kada je riječ o pobačaju i braku na crti Katoličke crkve pošto je Vrhovni sud u lipnju ozakonio istospolni brak u cijeloj zemlji, a pobačaj se pomalo dovodi u pitanje.

“U moralnim pitanjima govori s nevjerojatnim autoritetom i veoma je dosljedan kada je riječ o svetosti života, važnosti braka i obitelji. No, kada je riječ o gospodarstvu, Papa je osoba kao i svaka druga”, ocijenio je republikanski senator Marco Rubio.

Različito o spornim temama

Svjestan dubokih podjela u američkoj politici Papa će najvjerojatnije o nekim temama govoriti izravno, a o drugima neizravno.

Već je u zrakoplovu, kojim je s Kube letio u SAD, upozorio da neće govoriti o američkom embargu protiv Kube koji republikanci u Kongresu uporno ne žele ukinuti.

Papa Franjo će kasnije otputovati u New York gdje će u petak održati govor u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i predvoditi ekumensko slavlje na mjestu gdje je nekad bio Svjetski trgovački centar.

Subotu i nedjelju će provesti u Philadelphiji gdje se održava Svjetski susret katoličkih obitelji, na kojemu se očekuje milijun i pol ljudi. U nedjelju se vraća u Italiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije