Papa u Turskoj: U znaku dijaloga i pomirenja

Papa Franjo će posjetu većinski muslimanskoj Turskoj iskoristiti za dalju promociju dijaloga s islamom (Reuters)

Papa Franjo ovaj će vikend boraviti u Turskoj, gdje planira nastaviti poticati pomirenje s Pravoslavnom crkvom, promovirati dijalog s islamom i uliti nadu ugroženoj kršćanskoj manjini na Bliskom istoku, prenose agencije.

Jačanje veza s Pravoslavnom crkvom, koja se odvojila od Rima raskolom 1054. godine, bit će centralna tema posjete Turskoj, koja će papu od 28. do 30. novembra odvesti u Istanbul i Ankaru.

“Mi nismo različite religije. Mi smo braća koja su odrasla razdvojena. Ali, obojica su slijedila isti put koji im je odredio Gospodin”, rekao je carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej italijanskom katoličkom sedmičniku Famiglia Cristiana uoči dolaska pontifa.

Papa je poglavar Katoličke crkve, a pomirenje otežava činjenica da je Bartolomej samo simbolični čelnik pravoslavnog svijeta i ne može nametnuti svoju volju poglavarima desetaka autokefalnih pravoslavnih crkava.

Ankara prva destinacija

Napori da se dvije crkve izmire krenuli su 1964. godine kada se papa Pavao VI sastao s carigradskim patrijarhom Atenagorom u Jerusalemu i kada su poništili međusobna izopćenja.

Bio je to prvi susret poglavara dviju crkava u više od pola milenija i početak dugoočekivanog procesa pomirenja.

Ove su godine na istom mjestu Franjo i Bartolomej obilježili 50. godišnjicu tog susreta.

Carigradski patrijarh kaže da će za završetak tog procesa trebati “truda, strpljenja, molitve, obostrane ljubavi, poštovanja i duha dobrodošlice”.

Skromni papa Franjo, koji propovijeda protiv rasipnosti, posjetu će početi u petak u Ankari, gdje će ga turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dočekati u novoj predsjedničkoj palači.

Nakon toga papa će posjetiti mauzolej osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Misa u istanbulskoj katedrali

Poglavar Rimokatoličke crkve u Istanbul će stići u subotu i posjetiti Aja Sofiju, nekada najveću crkvu u kršćanskom svijetu, pretvorenu u džamiju nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453. pa potom u muzej 1935. godine.

Posjetit će i džamiju sultana Ahmeda, poznatiju pod nazivom Plava džamija te služiti misu u istanbulskoj katedrali, gdje će se sastati s predstavnicima malobrojne kršćanske zajednice.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da će se papa tada vjerovatno susresti s i kršćanskim izbjeglicama iz Iraka, s obzirom na to da su planovi da ih posjeti preko granice u kurdskim dijelovima Iraka propali zbog sigurnosnih razloga.

Brojnost kršćana na Bliskom istoku smanjuje se decenijama, ali u novije vrijeme došlo je do masovnog egzodusa kršćana iz Iraka i Sirije zbog napredovanja oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

“Ne možemo zamisliti Bliski istok bez kršćana”, rekao je papa Franjo prošlog mjeseca.

Franjo će posjetu većinski muslimanskoj Turskoj iskoristiti za dalju promociju dijaloga s islamom.

Blindirano vozilo

U nedjelju će se papa pridružiti Bartolomeju na proslavi svetog Andrije, sveca zaštitnika pravoslavlja.

Njih će dvojica pritom potpisati zajedničku izjavu.

“Radujem se tom susretu i mnogo od njega očekujem. Velika je njegova simbolična vrijednost”, rekao je Wolfgang Thoenissen iz Instituta za ekumenizam u njemačkom Paderbornu.

Zbog terorističkih prijetnji, papa će se Turskom kretati u blindiranom vozilu, iako Vatikan tvrdi da razlog odustanka od otvorenog “papamobila” nije sigurnosne naravi, nego se u Turskoj ne očekuju ljudi koji bi stajali uz cestu da mu izraze dobrodošlicu.

Turska je šesto Franjino putovanje u pontifikatu.

Izvor: Agencije