Papa: Više se bojim komaraca od terorista

Papa će posjetiti Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku (EPA)

Papa Franjo doputovao je u Nairobi, čime je počeo posjetu Africi, gdje će govoriti o socijalnoj pravdi, zaštiti okoliša, miru i međuvjerskom dijalogu.

Brojni vjernici u Nairobiju poželjeli su papi dobrodošlicu velikim transparentima na svahiliju, ali i na latinskom jeziku.

Kako prenose agencije, po ulasku u avion papa je bio vidno opušten, a novinarima koji s njim putuju kazao je da se nada kako će njegovo putovanje rezultirati “duhovnim i materijalnim” plodovima za narode Kenije, Ugande i Srednjoafričke Republike.

Novinaru koji ga je pri ulasku u avion upitao “je li nervozan zbog terorističkih napada na avione”, papa, koji nikad dosad nije bio u Africi, uz osmijeh mu je odgovorio: “Da budem iskren, više se bojim komaraca.”

Papa Franjo će u Nairobiju, Kampali i u Banguiju održati 19 govora. Stanovništvo Banguija i dalje je izloženo međuvjerskom nasilju zbog čega je francuska služba sigurnosti papu pokušala odgovoriti od posljednje faze posjete Srednjoafričkoj Republici 29. i 30. novembra.

U otvorenom papamobilu

Međutim, argentinski papa, poznat po svojeglavosti, program bi izmijenio samo kada bi znao da postoji konkretna prijetnja ljudima koji će se tamo okupiti, tvrde njegovi savjetnici, prenose agencije.

Kao i tokom dosadašnjih putovanja, Franjo će sva tri afrička glavna grada obići u otvorenom papamobilu.

Njegovom posjetom Keniji, zemlji u kojoj trećinu stanovništva čine katolici, prevladavat će tema socijalne pravde, zaštite okoliša i međuvjerskog dijaloga.

Papa je u srijedu nakon polijetanja novinarima kazao kako postoji poseban razlog zbog kojeg je odabrao i Srednjoafričku Republiku, ali će ga otkriti tek tokom tradicionalne konferencije u avionu na povratku u Vatikan, predviđenom za ponedjeljak. 

Izvor: Agencije