Papa za status quo Jerusalema i povratak sirijskih izbjeglica

Nuklearno oružje mora biti zabranjeno, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve (EPA)

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak, prilikom godišnjeg susreta s diplomatima, na nastavak mirovnih inicijativa u Siriji, kako bi se omogućio povratak brojnih sirijskih izbjeglica i ponovo se zauzeo za očuvanje statusa quo Jerusalema.

“Važno je nastaviti, u konstruktivnoj atmosferi povećanog povjerenja između strana, s različitim sadašnjim mirovnim inicijativama u korist Sirije”, naglasio je papa, spominjući “dugi sukob koji je pogodio zemlju i izazvao strašne patnje”.

U okviru obnove društvenog života u zemlji, “od vitalne je važnosti da se zaštite vjerske manjine među kojima se nalaze kršćani koji već stoljećima aktivno pridonose historiji Sirije”, naglasio je on.

Grad za ljude svih konfesija 

“Isto tako je važno da se mogu vratiti u domovinu brojne izbjeglice koje su našle sklonište u susjednim nacijama, posebno u Jordanu, Libanu i Turskoj”, nastavio je papa, odajući priznanje “naporima koje su učinile te zemlje”.

Također je ponovo spomenuo nedavnu napetost do koje je došlo nakon američke odluke da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela, dok pravo na grad polažu i Izraelci i Palestinci.

Izražavajući “bol za one koji su izgubili život u nedavnim sukobima”, pozvao je na poštivanje “statusa quo Jerusalema, svetog grada za kršćane, Jevreje i muslimane”.

Ponovivši apel već upućen u Božićnoj poruci, papa je naglasio važnost “podrške svakoj inicijativi za dijalog na Korejskom poluotoku kako bi se pronašli novi putevi za prevladavanje sadašnjih prepreka, povećalo obostrano povjerenje i garantirala budućnost mira korejskom narodu i čitavom svijetu”.

“Nuklearno oružje mora biti zabranjeno”, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve, citirajući dokument koji je na vrhuncu Hladnog rata objavio papa Ivan XXIII.

‘Do požara može doći i slučajno’

Dodao je kako se “ne može negirati da se požar može pokrenuti nekim slučajem ili nepredviđenom okolnošću”.

Agencije navode se da se papa Franjo obratio diplomatama dan uoči razgovora Sjeverne i Južne Koreje, na kojima se očekuje da će se pozabaviti učešćem sjevernokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Papa je pomenuo i pitanje klimatskih promjena, pozvavši države da ostanu dosljedne slovu Pariškog sporazuma o smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Izvor: Agencije