Papa zapalio svijeću za sirijsku djecu

Papa je pozvao one koji podstiču rat i proizvode oružje za sukobe da se promijene (EPA)

Papa Franjo zapalio je svijeću s likovima 40 sirijske djece na balkonu iznad Trga Svetog Petra, čime je pokrenuo globalnu kampanju kojom poziva na mir u toj zemlji “mučenoj ratom koji traje skoro osam godina”.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve rekao je okupljenim vjernicima da je period uoči Božića, koji je upravo počeo, “vrijeme nade”, prenosi AP.

Paleći svijeću na prozoru, papa se molio da “taj plamen nade odagna ratnu tminu”.

“Molimo se i pomozimo kršćanima da ostanu u Siriji i na Bliskom istoku kao svjedoci milosrđa, oproštaja i pomirenja. Neka plamen nade dopre i do onih koji u ovim danima trpe sukobe i rat u drugim dijelovima svijeta, blizu i daleko”, rekao je papa.

On je pozvao one koji podstiču rat i proizvode oružje za sukobe da se promijene.

Pokrenuta globalna kampanja za Siriju

Paljenjem svijeće sa likovima sirijske djece, većinom iz Halepa, pokrenuta je globalna kampanja za Siriju, kojom je obuhvaćeno 50.000 djece različitih vjeroispovijesti iz ratom razorenih sirijskih gradova, navodi američka agencija.

Ranije je papa Franjo na svom zvaničnom Twitter nalogu da je vrijeme da se okonča ropstvo.

“Podignimo dio ravnodušnosti koji bdi nad sudbinom onih koji pate. Niko ne može oprati svoje ruke od tragične stvarnosti modernog ropstva”, napisao je duhovni lider rimokatolika na Twitteru, poručivši da je “vrijeme da se ropstvo okonča”.

Izvor: Agencije