Papa zaželio buđenje savjesti političkih i vojnih vođa

Naša vjera je rođena na uskrsno jutro: Isus je živ! Ovo iskustvo u srcu je kršćanske poruke, napisao je papa na Twitteru (Al Jazeera)

Papa Franjo održao je, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa, svetu misu na otvorenom i uputio svijetu poruku mira i blagoslova.

Misa je služena na Trgu svetog Petra u Vatikanu, a papa se obratio porukom “Gradu i svijetu” (Urbi et Orbi), porukom mira koja u povodu Uskrsa daje oprost grijeha, a upućuje se za Božić, Uskrs i nakon izbora novog pape.

Papa se u svojoj poruci založio za to da “svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima”.

Također se založio za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 17 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom, papa je pozvao na mir kazavši da “sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne”.

Pomoći ugroženima u Siriji

U poruci Papa se posebno zauzeo za pomoć prognanima i izbjeglicama, posebice za omogućavanje pristupa pomoći koja je ugroženima u Siriji žurno potrebna te za stvaranje uvjeta za povratak raseljenih. Također je pozvao na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku. 

Papa se u svome obraćanju založio i za pomoć žrtvama trgovine ljudima i drogom.

“Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje”, kazao je papa ukazavši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD-a.

Papa je pozvao i na humanitarne inicijative za Ukrajinu te ukazao i na stanje u Venezueli, istaknuvši kako stanovništvo te zemlje živi u njoj kao u nekoj vrsti strane zemlje.

Upozorivši na potrebe brige o slabima i nemoćnima papa Franjo posebice se založio za skrb o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koje se često odbacuje kada više nisu produktivni.

Poruka putem Twittera

“Naša vjera je rođena na uskrsno jutro: Isus je živ! Ovo iskustvo u srcu je kršćanske poruke”, napisao je prethodno na Twitteru poglavar Katoličke crkve koja broji 1,3 milijarde vjernika diljem svijeta.  

Deseci kardinala, biskupa i drugih visokih crkvenih dostojanstvenika pridružit će se desecima tisuća vjernika na misi na središnjem vatikanskom trgu, uz jake mjere sigurnosti.

Najmanje 10.000 policajaca raspoređeno je tijekom uskrsnih svečanosti u Rimu, nakon nekoliko uhićenja povezanih s terorizmom i izvješća da su militantni islamisti odredili talijansku prijestolnicu kao metu napada. 

Dane uoči Uskrsa 81-ogodišnji papa Franjo proveo je sudjelujući u prigodnim svečanostima pa je tako u subotu slavio misu bdjenja u Bazilici svetog Petra u kojoj je krstio osmero odraslih ljudi.

Među krštenima bio je i 31-godišnji Nigerijac koji je izazvao medijsku pažnju prošle godine kada je uspio zaustaviti naoružanog napadača u pokušaju da opljačka supermarket.

U petak je papa predvodio procesiju križnog puta u Koloseju, a u četvrtak je oprao i poljubio noge 12-torici zatvorenika u rimskom zatvoru.

Isusova pobjeda nad smrću i grijehom

Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda.

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja.

Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Izvor: Agencije