Papi savjetovano da ne koristi riječ ‘Rohinja’ u Mijanmaru

Papa, manje predvidljiva ličnost od svog prethodnika, već je koristio termin 'Rohinja' (EPA)

Vodeće ličnosti u Rimokatoličkoj crkvi i međunarodnoj politici savjetovale su papi Franji da izbjegava korištenje riječi “Rohinja” tokom posjete Mijanmaru, zbog političke osjetljivosti, ali organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da se on pridržava međunarodnog zakona o samoodređenju.

Većinski budistički Mijanmar odbacuje termin “Rohinja” i ne priznaje ovaj narod kao državljane, ni kao etničku grupu s vlastitim pravima, podsjeća Reuters.

Uoči papine posjete Mijanmaru i Bangladešu, od 27. novembra do 2. decembra, nekoliko visokopozicioniranih ličnosti, uključujući bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Kofija Annana i mijanmarskog kardinala Charlesa Maunga Boa, sugerirale su da on ne bi trebao koristiti termin “Rohinja”, prenosi Fena.

U skladu s kulturom i vjerom

Papa, manje predvidljiva ličnost od svog prethodnika, već je koristio termin “Rohinja”, a taj termin obilato koriste i međunarodne institucije, poput UN-a i vlada država poput SAD-a.

Iz Vatikana, iz kojeg obično ne daju komentare na papinske govore uoči posjeta, nisu željeli odgovoriti bi li Franjo mogao poslušati ove savjete i, umjesto “Rohinja”, koristiti termin “muslimani u državi Rakhine”.

Papa Franjo, aktivan borac za ljudska prava i migrante, ranije ove godine govorio je o “progonu naših Rohinja braće i sestara” i stao u zaštitu njihovog prava da “žive u skladu sa svojom kulturom i muslimanskom vjerom”.

Dodao je da su Rohinje izbačene iz Mijanmara, sele ih s jednog mjesta na drugo, jer ih niko ne želi.

‘Rohinje su naša braća i sestre’

“Ali, oni su dobri, miroljubivi ljudi. Oni nisu kršćani. Oni su dobri ljudi. Oni su naša braća i sestre”, kazao je ranije papa.

Pripadnici organizacija za zaštitu ljudskih prava nadaju se da papa neće štedjeti na udarcima u Mijanmaru.

“Rohinjama više nije ostalo mnogo osim imena njihovog naroda, nakon godina bezdržavnosti, diskriminatornih restrikcija kretanja i pristupa uslugama od kojih zavisi život, te nakon napada vojske, koja ih podvrgava etničkom čišćenju i zločinima. Papa bi se apsolutno trebao zauzeti za Rohinje tako što će koristiti naziv Rohinja”, napisao je u e-mail poruci Phil Robertson, zamjenik direktora organizacije Human Rights Watch za Aziju.

Izvor: Agencije