Papin pomoćnik optužen za seksualno zlostavljanje

Kardinal Pell će se pojaviti pred sudom u Melbourneu 18. jula (AFP)

Australska policija optužila je vatikanskog kardinala za više prekršaja seksualnog zlostavljanja.

Kardinal George Pell, glavni finansijski savjetnik pape Franje, najviši je zvaničnik Vatikana optužen u sklopu dugotrajne istrage o seksualnim prekršajima svećenika Katoličke crkve.

Pell je najviši zvaničnik Katoličke crkve u Australiji.

Zamjenik policijskog komesara Viktorije Shane Patton rekao je kako je policija naložila Pellu da se pojavi pred australskim sudom kako bi se suočio sa više optužbi za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo prije nekog vremena.

Patton je rekao da su optužbe predate Pellovim advokatima te kako će se 76-godišnjak pojaviti pred sudom u Melbourneu 18. jula.

On nije odgovarao na pitanja novinara, navodeći potrebu da se očuva integritet sudskog procesa.

Katolička crkva u Australiji saopćila je da Pell “uporno negira” optužbe za više slučajeva seksualnog zlostavljanja.

U saopćenju dodaju da će se Pell uskoro vratiti u Australiju kako bi dokazao da je nedužan.

Istraga o pedofiliji 

“Rekao je da se raduje danu kada će se pojaviti na sudu te da će energično odbaciti optužbe”.

Patton je rekao novinarima kako nijedan sud do sada nije razmatrao optužbe protiv Pattona.

“Kardinal Pell, kao bilo koji optuženik, ima pravo na pravičan postupak”, dodao je.

Optužbe protiv kardinala su ozbiljan udarac za papu Franju, koji je obećao da će imati “nultu toleranciju” kada su u pitanju optužbe za seksualna zlostavljanja.

Kardinal Pell se godinama suočava s navodima da nije adekvatno sankcionirao slučajeve seksualnog zlostavljanja dok je bio nadbiskup u Melbourneu i kasnije u Sydneyju.

Njegovi postupci u vrijeme dok je obavljao dužnost nadbiskupa našli su se pod istragom posljednjih godina. Vlada Australije je pokrenula istragu o tome na koji način su Katolička crkva i druge institucije reagirale na seksualno zlostavljanje djece.

Prošle godine, u svjedočenju pred australskom Kraljevskom komisijom, koja istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja djece što su ih počinili svećenici, Pell je rekao da nije reagirao nakon što mu je jedan učenik ukazao na “nedolično ponašanje svećenika prema dječacima”.

“Nisam ništa preduzeo”, priznao je Pell, dodajući da se o slučajevima naknadno raspitao kod školskog kapelana. “S naknadnim četrdesetogodišnjim iskustvom, mogu samo reći da sam bez sumnje trebao učiniti više.”

Kardinal je svjedočio više od 20 sati putem videolinka iz Rima o aktivnostima svećenika osumnjičenih za pedofiliju.

Svjedočenje se odnosilo na sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća, u vrijeme kada je Pell bio nadbiskup u Ballaratu te nadbiskup u Melbourneu.

Izvor: Agencije